Beweegbare brugdek aangekomen in Alkmaar

(18 april 2019)

Donderdag 18 april heeft het beweegbare brugdek van de Leeghwaterbrug (N242) het laatste deel van de tocht naar Alkmaar over water afgelegd. Het transport vond plaats in opdracht van de provincie Noord-Holland.

Het nieuwe brugdek wordt tijdelijk vlakbij de Leeghwaterbrug opgeslagen. Daar vinden ook de laatste werkzaamheden aan het brugdek plaats. Als alle voorbereidende werkzaamheden zijn afgerond, wordt het brugdek geplaatst. Het is op dit moment nog niet bekend op welke datum dit gaat gebeuren.

Bijzonder transport

Een bijzonder transport (filmpje) ging aan de aankomst in Alkmaar vooraf. Het brugdek, dat is gemaakt in de buurt van Zwolle, was op 11 april onder veel belangstelling vertrokken. Het brugdek weegt ca 240 ton, is 17 meter breed en 24 meter lang. Alleen de voorbereiding van het transport van de brug nam al een half jaar in beslag. Zo heeft de aannemer de achterkant van de hal demontabel moeten maken om het brugdek te transporteren en zijn op de route diverse lantaarnpalen en verkeersborden verwijderd.

Val

Route

Vanaf Overijssel is het brugdek over water naar IJmuiden getransporteerd. Vanuit IJmuiden is het brugdek op een smaller ponton van 10,33 meter breed geplaatst zodat het de Wilhelminasluizen in Zaandam met een breedte van 10,45 meter precies kon passeren. Daarna vervolgde de route zich via West-Knollendam, Wormerveer naar Alkmaar

.Transport Wilhelminasluizen

Uitgelicht