Doseerlichten zorgen voor betere doorstroming Boekelermeer

(18 april 2019)

De proef met de doseerlichten die eind februari zijn geplaatst bij de afslag Smaragdweg (Boekelermeer) geven een positief beeld. Het verkeer komende vanuit de Boekelermeer kampte in de avondspits met files om het terrein af te komen. De stichting ORA (Ondernemend Regio Alkmaar (voormalig FBA)) klopte daarom bij de provincie aan om te zoeken naar een oplossing.

De provincie heeft na overleg met ondernemers op de Boekelermeer een doseerlicht bij de afrit Boekelermeer komende vanaf de A9 geplaatst. Hein Pierhagen, omgevingsmanager Leeghwaterbrug: “Het is goed om te horen dat de ondernemers blij zijn met de maatregel. We merken dat het doseerlicht zorgt voor ruimte in de verkeersstroom op de rotonde. Dit geeft lucht aan het verkeer vanaf de Boekelermeer waardoor zij de gelegenheid krijgen om in te voegen op de rotonde. Zo stroomt het verkeer tijdens de avondspits overal beter door.”

doseerlicht
Sluipverkeer

Uit metingen bleek dat slechts 10-25% van het verkeer in de avondspits vanaf de afrit Smaragdweg de bestemming Boekelermeer heeft.  De rest is sluipverkeer dat via deze route de drukte bij de Kooimeerrotonde ontwijkt. Het doseerlicht staat aan op maandag tot en met vrijdag tussen 16.15 uur en 17.45 uur. In de ochtendspits is het doseerlicht niet nodig omdat er geen hinder is om het bedrijventerrein te bereiken.

De doseerlichten zorgen voor een betere doorstroming zonder een terugslag op de hoofdrijbaan N242 en de A9. Dat komt ook doordat de lichten maar kort op rood staan (12 seconden).
 

 

Uitgelicht