Schipper mag ik overvaren?

(18 april 2019)

Omdat de Leeghwaterbrug tijdens de werkzaamheden geen ruimte meer heeft voor fietsers en voetgangers, heeft de provincie omleidingsroutes ingesteld en vanaf aanvang van de werkzaamheden een extra gratis pont ingezet. De pont vaart van maandag tot en met zaterdag van 6.30 tot 18.30 uur vanaf de kruising Koelmalaan en Zeglis. Wij namen er een kijkje.

Bij de pont ontmoetten we schipper Jan Visser en we varen een paar ritjes met hem mee. Op een gemiddelde dag zet Jan zo’n 750 personen over. Maar als de zon schijnt, nemen al snel zo’n 1000 mensen de pont. Of zoals een van de schippers zegt: iedere graad erbij is 100 mensen meer op de pont. Visser: “De ochtend start met scholieren en mensen die naar het werk gaan. Daarna zijn het dagjes mensen, bezoekers van het tuincentrum of fietsers die de omgeving verkennen. Het einde van de middag keren mijn ochtendgasten weer terug naar huis.”

Komen en gaan

Visser vaart samen met nog een aantal collega’s op de pont. “Je maakt hier nog eens iets mee”, zegt Visser. “Zo hebben we een meisje gehad die we met haar paard naar de overkant hebben gebracht. Dan sta je wel even raar te kijken. Ook vaart Esmée dagelijks met het pontje over. Een vrolijke meid die ons altijd graag helpt met het tellen van het aantal passagiers. Om te varen rond de wedstrijden van AZ, is ook altijd leuk. Zeker als ze met winst op zak weer richting huis gaan, brengen de supporters een vrolijke sfeer met zich mee. Nu de zon weer gaat schijnen, krijgen we het druk. Het is dan een komen en gaan van wandelaars en fietsers.”

pont

Respect

Jan heeft vanaf zijn pont goed kunnen zien hoe de werkzaamheden aan de Leeghwaterbrug verlopen. “De mannen zijn hard aan het werk op de brug. Respect! Ze hebben de palen geboord en een bekisting gemaakt waar ze beton in storten. Het brugdek wordt nog aangebracht dat wordt spectaculair. En laatst stond er een enorme hijskraan die 3 grote ‘bakken’ verplaatste.

Schipper Jan

 

Uitgelicht