Afsluiting Wilhelminabrug Zaandam

(25 september 2019)

Vanaf maandag 23 september 2019 is de Wilhelminabrug afgesloten voor alle verkeer. De provincie Noord-Holland werkt aan het vernieuwen van de Wilhelminasluis omdat de huidige sluis is verouderd. De nieuwe sluis wordt breder en langer en daarom is een bredere brug nodig. Een ingewikkelde klus die de nodige tijd kost. De afsluiting duurt tot eind mei 2020. Het verkeer wordt in deze periode omgeleid. De eerste periode staan er verkeersregelaars bij en in de omgeving van de Wilhelminabrug om alles in goede banen te leiden.

Tijdens de afsluiting gelden voor voetgangers, fietsers, auto’s en vrachtwagens andere routes. Houd daarom rekening met een langere reistijd. Kijk onder bereikbaarheid voor de kaarten met omleidingsroute.

Wat betekent de afsluiting voor voetgangers?

Voetgangers moeten over de Beatrixbrug lopen om aan de andere kant van de Zaan te komen. Voor slechtzienden en invaliden wordt op straat een route aangegeven die niet apart op de kaarten staat.

Wat betekent de afsluiting voor fietsers?

Fietsers van en naar de Dam of richting Peperstraat wordt aangeraden via Rustenburg en Vinkenstraat te rijden.

Wat betekent de afsluiting voor autoverkeer?

Autoverkeer kan net als nu vanaf de Peperstraat via de Beatrixbrug naar de Westzijde, behalve als de poller (beweegbare paal) omhoog staat. Dit is van 12.00 tot 18.00 uur en op koopavonden van 12.00 tot 21.00 uur. De poller op de Czaar Peterstraat staat tijdens de afsluiting van de brug naar beneden. Ook wordt dat deel van de straat tijdelijk tweerichtingsverkeer.

Hoe kom je met de bus vanaf de Peperstraat bij Station Zaandam?

Voor de bussen verandert niets. Het busverkeer blijft dezelfde routes rijden over de Beatrixbrug, in dezelfde frequentie als nu. Als in januari 2020 ook de Beatrixbrug dicht gaat voor het verkeer, worden de bussen omgeleid. Vanaf december staat op de site van Connexxion en op www.9292.nl meer informatie over de aangepaste routes voor de bussen in het centrum.

Goed om te weten:

  • Hulpdiensten zijn betrokken geweest bij de voorbereidingen op de brugafsluitingen en voldoen nog steeds aan de vereiste aanrijtijden.
  • Tijdens marktdagen (donderdag en zaterdag) gaan vrachtauto’s door de Vinkenstraat naar de Damstraat om de Dam en het gebied tot de Zilverpadsteeg te bevoorraden. Hierna keren ze weer terug naar de Damstraat. Dat kan alle dagen, 24 uur per dag.

Wat als de Beatrixbrug ook afgesloten wordt?

Naast de Wilhelminabrug gaat begin 2020 ook de Beatrixbrug dicht voor alle verkeer. Fietsers en voetgangers krijgen dan een tijdelijke brug tussen de Burcht en het Zaantheater. Voor automobilisten betekent dit dat zij via de Den Uylbrug of de Bernardbrug het centrum kunnen bereiken. Tegen die tijd wordt iedereen uitgebreid geïnformeerd over de nieuwe verkeerssituatie.

Waarom wordt niet gewacht met de Beatrixbrug tot de Wilhelminabrug klaar is?

Provincie Noord-Holland en gemeente Zaanstad hebben vooraf grondig onderzocht wat de beste aanpak was. Daarbij zijn ook belanghebbenden in het centrum betrokken. De bruggen na elkaar afsluiten betekent dat de werkzaamheden langer duren en de overlast dus ook. Zowel voor het verkeer, de omwonenden als de ondernemers. Bovendien moet ook dan worden omgereden. Door de bruggen bijna gelijktijdig aan te pakken, is de overlast tijdens de werkzaamheden groter maar de periode van overlast veel korter.

Waarom duurt het vervangen van de bruggen zo lang?

Het is een ingewikkelde klus, die uit meer bestaat dan alleen het vervangen van de brugkleppen. Omdat de doorvaart van de sluis verbreed wordt, is verbreding van de brug nodig. Daarom moeten ook de brughoofden worden gesloopt. Verder wordt het bewegingswerk met de contragewichten geheel vernieuwd, waarvoor de brugkelder aangepast moet worden. Ook is een complete vervanging van de besturing van de bruggen naar een modernere versie noodzakelijk.
Al die werkzaamheden moeten worden uitgevoerd bij een sluis die zoveel toegankelijk moet blijven voor de beroepsvaart. Dat betekent dat het werk af en toe moet stoppen om de scheepvaart door te laten.