Brugwachters opgeleid met bediensimulator

ENGIE is verantwoordelijk voor de inrichting van de bediencentrale en aanpassingen bij bruggen en sluizen. Zij hebben samen met Movares een simulator gebouwd om de bediening virtueel te testen. De bruggen en sluizen worden vooraf in een testomgeving bediend, voordat ze gekoppeld worden aan de bediencentrale. Ook krijgen de bedienaars een uitgebreide opleiding per brug in de virtuele omgeving, zodat ze opgeleid zijn voor veilige bediening van elke afzonderlijke brug. Paul Marchand, projectleider ontwerp bij ENGIE: "Ik denk dat we het in de toekomst niet meer anders zullen doen. Deze manier van opleiden is zo efficiënter."

“Vroeger moesten brugwachters van brug naar brug gaan om die te bedienen, nu blijven ze zitten op één centrale plek. In de bediencentrale krijgen zij een brug of sluis toegewezen door een coördinator. Als de bediening is afgerond, krijgen zij een volgende brug of sluis toegewezen. De opleidingssimulator zorgt ervoor dat de bedienaar op voorhand alle bruggen kan leren bedienen. Hij kan kennis opdoen van alle bruggen en sluizen en uiteenlopende scenario’s testen. Hoe is het zicht in dichte mist of wanneer het hard regent? Is het fiets- en wegverkeer dan nog zichtbaar? Je kunt in de simulator een voetganger in dichte mist op de brug zetten om te ondervinden of de bedienaar de voetganger nog opmerkt. Dit helpt enorm bij de training en bewustwording van de bedienaars. Hierdoor wennen zij aan alle aspecten van de bediening, inclusief mogelijke calamiteiten en hebben ze bij de start al ervaring met de bruggen die zijn aangesloten op de bediencentrale”, aldus Marchand.

3D-modellen

De bruggen worden virtueel tot in detail vormgegeven in de 3D-simulator. Zo wordt er een situatie gecreëerd waarin de sluis of brug is gekoppeld met de bediencentrale. De simulator zorgt ervoor dat het juiste beeld en informatie worden weergegeven om een bedienaar zo goed mogelijk te laten oefenen voordat hij straks de echte bruggen en sluizen via het systeem gaat bedienen. De bedienaars trainen op deze manier in een veilige omgeving met realistische situaties.

Efficiënt, niet plaatsgebonden en duurzaam

“Opleiding geven in een bediensimulator hebben we nog niet eerder gedaan”, zegt Marchand. “In Zeeland hebben we wel de camerasimulators gebruikt, maar geen virtueel opleidingssysteem. De opleidingen moeten nog starten, maar we zijn nu al heel enthousiast over deze aanpak. Het is efficiënt, niet plaatsgebonden - het opleidingssysteem kun je overal plaatsen - en duurzaam. In de toekomst kan de simulator ook gebruikt worden om nieuwe bedienaars op te leiden.”

De simulator staat nu nog bij ENGIE, maar krijgt later een plek bij de provincie. De simulator is een onderdeel van de opleiding die bedienaars, die in de bediencentrale gaan werken, volgen.

 

Brugwachters opgeleid in bediensimulator