We werken veilig of we doen het niet

Hans Veenstra is projectmanager van Engie. Engie is voor veilige bediening van de bruggen en sluizen die straks op de centrale zijn afgesloten.

"Als projectmanager stuur ik het overkoepelend team aan dat binnen Engie werkt aan centrale bediening. Ons motto is: ‘we werken veilig of we doen het niet’. Dat credo zit bij ieder teamlid in het DNA.

Wij zorgen ervoor dat bruggen en sluizen aangepast en veilig op afstand worden bediend. Een belangrijk aspect van ons werk is het opleiden en trainen van de bedienaren. We zorgen dat zij kunnen oefenen in een 3D-omgeving. We brengen alle objecten realistisch in beeld: de gebruiker ziet diepte, breedte en hoogte. Tijdens het opleidingstraject kunnen bedienaren in deze levensechte omgeving spelen en oefenen. Hierdoor hebben ze straks bij de start al daadwerkelijk ervaring met alle bruggen die zijn aangesloten op de bediencentrale.

Bedienaren kunnen in de oefensituatie een 3D-bril opzetten en daarmee minimaal 50 meter ver kijken. Ze zien dan bijvoorbeeld de weg, het water, hekken en slagbomen. Ze kunnen oefenen met het openen en sluiten van een brug. Ook kunnen we daarmee storingen en ongelukken simuleren. In principe kun je alle denkbare scenario’s programmeren. De afdeling die dat ontwikkelt is gespecialiseerd in serious gaming; dat is een live game. Het wordt vaak ingezet als instrument om medewerkers in specifieke vaardigheden en kennis te trainen.

Daarnaast zijn wij als bedrijf vanzelfsprekend gespecialiseerd in machineveiligheid. Bij de brugbesturing is alles gericht op de veiligheid van de weg en vaarweggebruikers. Dat doen we door heel exact een cyclus in te bouwen, waarbij stapje voor stapje een procedure wordt uitgevoerd. Uiteindelijk gaan de slagbomen pas open als de hele cyclus is afgerond.

In dit project luistert ook de uitvoering nauw. We willen een app ontwikkelen voor onze eigen monteurs, partners en onderaannemers met specifieke informatie over elk object. Zodat ze straks, als ze bijvoorbeeld een camera moeten vervangen, in een oogopslag alle specifieke informatie bij de hand hebben.”

Hans Veenstra

 

Uitgelicht