Stadsstrand Hoorn

De Alliantie Markermeerdijken maakt voor de gemeente Hoorn op de nieuwe oeverdijk een groot stadsstrand en nieuwe fiets- en wandelmogelijkheden. Op die manier kunnen inwoners en bezoekers nog meer genieten van de kust aan de westzijde van Hoorn.

Luchtfoto van het stadsstrand langs de kust bij Hoorn

Het stadsstrand op de oeverdijk ligt straks tussen schouwburg Het Park en de Galgenbocht bij de Grote Waal en wordt ongeveer 130 meter breed en een kilometer lang. Auto’s, fietsers en voetgangers worden vanaf de binnenstad van de schouwburg naar het strand geleid. Op de oeverdijk tussen de Galgenbocht en natuurgebied De Hulk komt een fietspad.

Bruggen

Op de bestaande dijk komen 3 bruggen naar de oeverdijk, waarvan 2 bij het stadsstrand: een voetgangersbrug ter hoogte van Sterflat 1, een brug voor voetgangers, fietsers en auto’s ter hoogte van de Galgenbocht en een wandel- en fietsbrug bij natuurgebied De Hulk. Deze bruggen verbinden de oeverdijk en het stadsstrand met de woonwijken van Hoorn en het bestaande wegen-, fietspaden- en wandelnetwerk. De provincie, de gemeente Hoorn en de Alliantie Markermeerdijken trekken gezamenlijk op voor het ontwerpen van deze nieuwe bruggen.

Het stadsstrand krijgt bovendien 500 parkeerplaatsen. De meeste liggen bij de uiteinden van het strand: naast de schouwburg en ter hoogte van de Galgenbocht. Op piekdagen is parkeren ook in het tussengebied mogelijk.

Paden en parkeren

Op de oeverdijk bij het stadsstrand komen zachte glooiingen met lage, bloemrijke vegetatie en hogere struiken. Wandelaars en fietsers krijgen een eigen pad langs het water tussen of over de glooiingen.

Het stadsstrand krijgt ongeveer 250 vaste parkeerplaatsen en 250 groene overloopparkeerplaatsen voor warme zomerdagen. De meeste liggen bij de uiteinden van het strand: naast de schouwburg en ter hoogte van de Galgenbocht. Autoverkeer kan via een fietsstraat van en naar de parkeerplaatsen op de oeverdijk rijden. De auto’s worden niet dwars op de rijbaan geparkeerd, maar gegroepeerd in ‘parkeerkoffers’. Door deze indeling en de aanwezige glooiingen gaan de auto’s meer op in de omgeving en zijn ze minder zichtbaar.

Planning

De Alliantie Markermeerdijken startte in oktober 2019 met het opspuiten van de eerste laag van de oeverdijk voor de kust van Hoorn, gevolgd door de tweede laag in april 2020. De aanleg van de oeverdijk duurt naar verwachting zo’n 2,5 jaar. Dit betekent dat de oeverdijk in het voorjaar 2022 klaar is. Daarna start de gemeente met de aanleg van het stadsstrand. Dit duurt ongeveer een jaar. In 2023 is het strand volgens planning klaar voor gebruik.

Meer informatie over het stadsstrand staat op de website van de gemeente Hoorn.

Uitgelicht

Projecten APRK