Ilpendam

Gerrit de Graeff (1711-1752) was een enorm rijke Amsterdamse koopman en heer van Zuid-Polsbroek, Purmerland en Ilpendam.

Hij behoorde tot de hoogste kringen, was bewindhebber van de WIC en directeur in de Sociëteit van Suriname. Dat betekende dat hij zowel op het bestuur van Suriname als op dat van Curaçao veel invloed had en dat hij verdiende aan de mensenhandel.

Kasteel Ilpenstein
Kasteel Ilpenstein

Vaak verbleef hij op zijn kasteel Ilpenstein, even buiten Ilpendam. Zijn vader was daar ooit getrouwd, waar illustere gasten bij waren als Johann de Witt, Joost van de Vondel en de aangetrouwde familie Bicker. Eind negentiende eeuw is het kasteel afgebroken.

Gerrit de Graeff moet een onaangename man zijn geweest, want een andere regent uit die tijd schreef over hem dat hij ondanks zijn enorme vermogen heel erg zuinig was, overal op beknibbelde, jaloers was op de rijkdom van anderen en er plezier in had om te bezuinigen op de kosten van iedereen die afhankelijk van hem was. Hij stierf uiteindelijk vrij jong, op kasteel Ilpendam op ‘jammerlijke wijze’, na lange en zeer zware pijnen.