Update 14-12: Afsluiting Prinses Irenebrug (N196): omleidingen en pontje

In het weekend van zaterdag 16 en zondag 17 december 2023 is de Prinses Irenebrug in Uithoorn overdag in beide richtingen afgesloten voor verkeer over de weg (N196) en scheepvaart over de Amstel.

Update 14-12: aangepaste kaart opstaplocaties.

Ook is de brug in de avond en nacht van maandag 18 op dinsdag 19 december 2023 afgesloten voor (vracht)autoverkeer. De brug wordt sinds 30 oktober 2023 niet bediend voor schepen.

De provincie treft voorbereidingen om de Prinses Irenebrug op afstand te kunnen bedienen vanaf de bediencentrale in Heerhugowaard. Om de werkzaamheden zo veilig mogelijk te laten verlopen, wordt de N196 ter hoogte van de Prinses Irenebrug afgesloten. 

Afsluitingen  

De weg (N196) over de brug is op de volgende momenten in beide richtingen afgesloten:

  • Op zaterdag 16 december van 8.00 tot 20.00 uur voor al het verkeer
  • Op zondag 17 december van 8.00 tot 20.00 uur voor al het verkeer
  • Van maandagavond 18 december 22.00 uur tot dinsdagochtend 19 december 5.00 uur alleen voor (vracht)autoverkeer. (Brom)fietsers en voetgangers kunnen deze nacht oversteken als zij zich melden bij de uitvoerders. 

Vanaf dinsdagochtend 19 december 5.00 uur kan al het verkeer weer over de brug heen en onder de brug door. 

Omleiding (vracht)autoverkeer

(Vracht)auto’s en motoren over de N196 worden tijdens de werkzaamheden met borden omgeleid via de N201, de Zijdelweg (N251) en weer terug naar de andere zijde van de N196. Dit zorgt voor ongeveer 8 minuten extra reistijd. 

Fiets- en voetgangerspontje

In het weekend vaart tijdens de werkzaamheden een pontje om (brom)fietsers en voetgangers naar de overkant te brengen. Deze vaart tussen de groenstrook naast de brug en de boodschappensteiger. De opstaplocaties bevinden zich op loopafstand van de Prinses Irenebrug en worden met borden aangegeven. Er is geen tijdschema van toepassing; de pont vaart continu heen en weer tussen 8.00 en 20.00 uur. De maximale wachttijd is 10 minuten. Aan de kant van Uithoorn is de op- en afstaplocatie links naast het hotel restaurant Het Rechthuis aan den Amstel. Aan de kant van Amstelhoek stappen (brom)fietsers en voetgangers aan de linkerkant vlak naast de brug op en af. 

Kaartje afsluiting Prinses Irenebrug (N196): omleidingen en pontje

De kaart met opstaplocaties is ook te downloaden als pdf (234 kB).

Afsluiting Amstel voor vaarverkeer

Sinds 30 oktober 2023 wordt de Prinses Irenebrug niet bediend voor schepen die hoger zijn dan 2,5 meter. Vanaf zaterdag 16 december 2023 is de brug tijdens de werkzaamheden voor al het scheepvaartverkeer, inclusief kleine boten, volledig afgesloten. Er is dan geen onderdoorgang mogelijk onder de brug. Het scheepvaartverkeer vaart om via de westelijke ringvaart. Vanaf woensdagochtend 19 december 2023 5.00 uur draait de brug weer volgens de reguliere bedientijden. Op de website www.vaarweginformatie.nl staat meer informatie over de beschikbaarheid van de vaarweg.

Werkzaamheden

Met de werkzaamheden zorgt de provincie ervoor dat de Prinses Irenebrug bediend kan worden vanuit de bediencentrale Weg- en Waterhuis De Lange Balk in Heerhugowaard. Om de Prinses Irenebrug hiervoor klaar te maken, worden de systemen en software van de Prinses Irenebrug aangepast en uitgebreid. We vervangen de camera’s en plaatsen hogere cameramasten voor beter zicht en een veiligere bediening. We voeren testen uit om alle systemen goed af te stellen en te controleren of de brug veilig bediend kan worden. Totdat de brug is aangesloten op de bediencentrale in Heerhugowaard, wordt de brug lokaal bediend. 

Centrale bediening op afstand

Door de bediening van de bruggen in Noord-Holland steeds meer vanuit 1 punt te organiseren, is het openstellen van bruggen beter op elkaar afgestemd voor zowel de scheepvaart als het wegverkeer. Hierdoor ontstaat een betere doorstroming en stimuleert de provincie het vervoer over water én de weg. 

Meer informatie

Met vragen of opmerkingen kunnen weggebruikers en omwonenden contact opnemen met het servicepunt van de provincie, via telefoonnummer 0800 0200 600 (gratis) of per e-mail: servicepunt@noord-holland.nl. Meer informatie over de werkzaamheden en centrale bediening op afstand is te vinden op de pagina Centrale bediening bruggen en sluizen en de regionale Facebookpagina Amstelland en Meerlanden