Innovatieve boot maait waterplanten in het Eemmeer en Gooimeer

Op 16 juni 2023 is in de haven van WSV De Eendracht in Bunschoten-Spakenburg een nieuwe maaiponton, een drijvend platform, in gebruik genomen voor het maaien van waterplanten. Hierdoor kan het recreatiewater in het Eemmeer en Gooimeer in kortere tijd weer bevaarbaar worden. De provincie Noord-Holland droeg met een subsidie bij aan de nieuwe maaipoton.

In het Eemmeer en Gooimeer zorgt overmatige waterplantengroei voor overlast en onveiligheid voor de recreatievaart. Recreatiebetonning geeft een indicatie waar gevaren kan worden en dus moeten de waterplanten daar gemaaid worden.

Meer maaicapaciteit

De doorontwikkeling van de maaitechniek werd tijdens de coronapandemie opgepakt door de Stichting Maaien Waterplanten Randmeren met de maaiende visserijbedrijven en twee lokale machinebouwers. 

Het resultaat is een geheel nieuw maaiponton met innovatieve maaikop, een afstelbare maaibalk en opvoerbanden die het maaisel aan boord brengen. De maaicapaciteit van de nieuwe maaikop is ongeveer het dubbele van de oude maaiboot. Bovendien is de opslagcapaciteit van het nieuwe ponton ruim voldoende om de dagelijkse hoeveelheid maaisel te verzamelen, zodat tussentijds maaisel lossen niet langer nodig is. 

Op het ponton klein

Waterplanten-app

Parallel aan dit traject is met Techmaps gewerkt aan de app waterplanten.nu. Die brengt tijdens het varen in beeld welke locaties gemaaid zijn en waar veel of weinig waterplanten staan. De app synchroniseert op dagelijkse basis met de maaiprestaties van alle maaiboten, dus ook met de nieuwe maaiponton. 

Meer informatie: Innovatief maaiponton feestelijk in gebruik genomen | Gastvrije Randmeren