“Het leed is groot en zo niet nodig”

“Het ongeluk was niet nodig geweest als de automobilist de snelheid had aanpast aan de weersomstandigheden. Als je wordt verblind door de zon dan blijf je niet met dezelfde snelheid rijden.” Wim, de 86-jarige vader van Nicole van Zuilen werd in Uithoorn bij het oversteken aangereden door een automobilist.

Op zondag 19 november is op het provinciehuis in Haarlem de Jaarlijkse Herdenking Verkeersslachtoffers. De herdenking wordt georganiseerd door Vereniging Verkeersslachtoffers. In de aanloop naar de herdenking delen we een aantal verhalen van nabestaanden van slachtoffers.

Wim stond nog vol in het leven. Hij was oprichter van de Knotgroep Uithoorn. “Mijn vader was vrijwilliger in hart en nieren en altijd actief met het Noord-Hollands landschapsbeheer.” Ook fietste hij veel. “Gewoon, op een lage instapfiets”, vertelt Nicole. “Op 18 november 2020 was het mooi zonnig weer en ging hij even kijken bij een bouwproject in de buurt. Dus stapte hij op de fiets. Bij het oversteken binnen de bebouwde kom werd hij met 50 km/u aangereden door een auto. De bestuurder heeft hem door de zon waarschijnlijk niet gezien en heeft dus ook niet geremd.”

“Het leed is groot en zo niet nodig”
Wim van Zuilen

Wim kwam terecht op de vluchtheuvel. “Het was een drukke weg en er waren snel mensen bij om te helpen. Hij was in het begin nog bij, dus we dachten eerst: ‘dat komt wel goed’. Maar de artsen vertelden dat hij zwaar hoofdletsel, gebroken ribben, een klaplong en nog heel veel meer ernstige verwondingen had.” In het ziekenhuis kreeg hij pijnbestrijding en belandde hij in een coma. Na 3 dagen overleed hij. “Je bent ergens blij dat hij uit die ellendige situatie is verlost, maar het gevoel overheerst dat dit niet had hoeven gebeuren. Dat vind ik erg lastig.

Onrechtvaardig

“Mijn moeder zit nu ongewild elke dag alleen en die had nog fijne jaren kunnen beleven met mijn vader. Het is nooit zijn keus geweest om zo uit het leven gerukt te worden. Als iemand ziek is of aan een natuurlijke dood overlijdt, dan is dat heel verdrietig, maar daar heb je, denk ik, eerder vrede mee dan wanneer het door een ander wordt veroorzaakt. Voor mijn moeder vind ik het extra wrang. Ze maakt er het beste van, maar aan alle fijne vakanties, fietstochtjes en mooie momenten samen kwam zo abrupt een einde. En dat had niet zo hoeven zijn. Dat voelt onrechtvaardig en het is moeilijk om dat een plek te geven. Zeker in de rouw brengt dat extra heftige emoties met zich mee."

Verwerken en herdenken

Op 19 november vindt de Jaarlijkse Herdenking Verkeersslachtoffers plaats op het provinciehuis in Haarlem. Tijdens de herdenking worden op lege stoelen die symbool staan voor de verkeersslachtoffers rozen gelegd. Ook worden er foto’s getoond. Zou ze daarbij aanwezig willen zijn? “Het ongeluk gebeurde 3 jaar geleden”, reageert Nicole. “De tijd heelt alle wonden, maar ik vind het nog te moeilijk om het met anderen te delen. Het is te vers om die stap te zetten. Het heeft een jaar geduurd voordat ik een foto van mijn vader kon neerzetten of kon lezen wat mensen over hem hadden geschreven. Misschien dat mijn moeder er wel voor openstaat.”

Blijf alert

Op de plek waar het ongeluk gebeurde in Uithoorn, is inmiddels de snelheid verlaagd van 50 km/u naar 30 km/u. Nicole: “Dat zal wel schelen in de snelheid, maar blijf alert. Ga in de auto bijvoorbeeld niet met je mobiel in weer, want je wil niet op je geweten hebben dat je iemand van het leven berooft. Je kunt ernstig leed voorkomen. En je wil ook niet dat jou iets overkomt als je deelneemt aan het verkeer.”

Vereniging Verkeersslachtoffers

Bekijk de website van Vereniging Verkeersslachtoffers voor meer informatie over de herdenking op zondag 19 november.