Ombouw bruggen en sluizen komend herfst- en winterseizoen

De voorbereidingen voor het ombouwen van de volgende bruggen en sluizen op centrale bediening op afstand zijn alweer in volle gang.

Deze bruggen en sluizen worden nu meestal lokaal bediend door een brugwachter en worden straks vanaf afstand vanuit de bediencentrale bestuurd. 

In november en december sluit de provincie Noord-Holland 3 bruggen aan en in februari en maart volgend jaar nog eens 2 bruggen en 2 sluizen. De busbrug en Prinses Irenebrug in Uithoorn en de Aalsmeerderbrug worden dit jaar nog aangesloten op de bediencentrale Weg- en Waterhuis De Lange Balk in Heerhugowaard. In het nieuwe jaar volgen de Schoorldammerbrug, brug/sluis Purmerend, de Burgemeester Visserbrug in Den Helder en de Tolhuissluis bij Nieuwkoop/Uithoorn. Bij de planning op de webpagina van het project staat aangegeven wanneer de werkzaamheden bij de bruggen of sluizen gereed moeten zijn. 

Zo min mogelijk hinder

Samen met bouwteampartners Istimewa Elektro en Yunex Traffic heeft de provincie een ambitieuze planning gemaakt. Zo wordt er zo min mogelijk hinder voor het verkeer veroorzaakt met de werkzaamheden. De aansluitingen vinden in de herfst en winter plaats wanneer recreatievaart veel minder gebruik hoeft te maken van de bruggen. Daarnaast worden wegafsluitingen meestal in verkeersluwe periodes gepland zoals weekenden en nachten zodat wegverkeer overdag zo min mogelijk hoeft om te rijden. Als de weg overdag toch afgesloten moet worden onderzoeken we mogelijke alternatieven voor het verkeer zoals een fietsbus of een pont. 

Veilige bediening

Misschien vraagt u zich af of bediening op afstand wel veilig is. Er is immers geen brugwachter meer op de locatie aanwezig. In deze video laten we zien hoe de brug- en sluisbedienaren in de bediencentrale te werk gaan, waarom we steeds meer bruggen centraal gaan bedienen en waarom dat minstens zo veilig of zelfs veiliger is dan bediening vanuit een brugwachtershuisje naast de brug.

Ombouw bruggen en sluizen komend herfst- en winterseizoen
Bekijk de video op YouTube.

Betere doorstroming

De provincie wil het vervoer over water stimuleren zodat de druk op het wegennet afneemt. Hierdoor verbetert de doorstroming van het wegverkeer en profiteert de scheepvaart op termijn van ruimere vaartijden en kan daardoor makkelijker doorvaren. Door te werken vanuit 1 centrale is er beter overzicht en kunnen weg- en scheepvaartverkeer meer op elkaar worden afgestemd. De bruggen en sluizen kunnen (kosten)efficiënt en veilig worden bediend doordat de systemen voor alle bruggen gelijk zijn.

Meer informatie

Heeft u vragen of klachten? Neem dan contact op met het Servicepunt van de provincie, via telefoonnummer 0800 0200 600 (gratis) of per e-mail.

Meer informatie over Centrale bediening van bruggen en sluizen en de werkzaamheden is te vinden op deze pagina.  

Ombouw bruggen en sluizen komend herfst- en winterseizoen
Foto: Aalsmeerderbrug.