SUPmission: heldenmissie voor schone Haarlemse wateren

De provincie steunt met subsidies tal van initiatieven die Noord-Holland duurzamer en leefbaarder maken. Karen Blanken vertelt meer over het project SUPmission en hun drijfveren.

Karen Blanken (rechts) van SUPmission.
Foto: Karen Blanken (rechts) van SUPmission.

SUPmission ontstond in een donkere tijd, geïnspireerd door verlies en gedreven door passie. In mei 2020 verloor Blanken haar vader aan Covid-19. Terwijl ze worstelde met haar verdriet, vond ze troost op het water door te suppen. Met haar stand up paddle (SUP) gleed ze door de grachten van Haarlem, maar al snel ontdekte ze een groeiend probleem: het water was bezaaid met afval.

Grachten bevrijden van afval

Haar vader terugbrengen kon niet, maar Blanken kon wel iets doen aan dit groeiende ecologische probleem. Ze belde haar vriendin Marleen Zwartkruis met het idee om het afval op te ruimen. Ook Kasper Stokman kwam in beeld, een fervent watersporter die net als zij regelmatig op zijn SUP te vinden was. Blanken: “Hij zei zonder aarzeling: ‘we gaan op SUPmission’. Zo werd de naam en het idee voor SUPmission geboren: met SUPS de grachten op om het water te bevrijden van afval.”

SUPmission maakt Haarlemse wateren schoon.

Al snel voegde Babs Lammerse, toen werkzaam bij de Groene Lobby, zich bij het team. Dankzij haar expertise in duurzaamheid en kennis van verschillende soorten afval leverde ze een aanzienlijke bijdrage aan SUPmission. Samen met Karen, Marleen, en Babs maken ook Menno Rutger van Dijk, als penningmeester, en Sandra Reeb-Gruber, als fotograaf en adviseur, deel uit van het vaste team van SUPmission.

Op missie 

Op missie gingen ze – slechts 1,5 week nadat het idee was ontstaan – met 15 mensen op het Spaarne in Haarlem. Gewapend met SUPS en afvalgrijpers haalden ze een aanzienlijke hoeveelheid afval uit het water. Sindsdien gaat SUPmission van april tot oktober elke maand op missie om het Spaarne schoon te maken. Bovendien organiseren ze speciale SUPmissions, zoals schoolexcursies en bedrijfsuitjes. Blanken: “Een bijzonder hoogtepunt was de samenwerking met Stichting Hartenwens, die een jongen hielp zijn droom om het water schoon te maken voor zijn verjaardag waar te maken dankzij provinciale subsidie.”

SUPmission wordt niet alleen gesteund door de provincie, maar ook door talloze bedrijven die vriendendiensten verlenen. Dit varieert van het leveren van materialen tot het drukken van T-shirts en het ontwerpen van het logo. Dankzij deze gulle steun kan SUPmission haar missie voortzetten.

The Great Bubble Barrier 

Een belangrijke ontwikkeling in hun missie is de samenwerking met The Great Bubble Barrier, een innovatieve bellenscherm om afval uit het water te verwijderen. Blanken: “Het Spaarne is een plastic snelweg naar de zee. Het systeem van The Great Bubble Barrier kan 86% van het afval opvangen, voordat het de Noordzee bereikt. Dit biedt een duurzame oplossing voor het groeiende probleem van watervervuiling.”

Meisje met vuilniszak op SUP-board.

Blanken benadrukt dat SUPmission niet alleen afval opruimt, maar ook juist bewustwording creëert. Door in de zomer op SUPS op pad te gaan, kunnen veel mensen getuige zijn van hun inzet en zich bewust worden van het afvalprobleem.

Ook op SUPmissie?

Wil je ook deel uitmaken van deze missie? SUPmission is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Meld je aan op hun website en draag je steentje bij aan een schoner Haarlem.