€ 3 miljoen subsidie voor innovatieve samenwerkingsprojecten landbouw

Het is vanaf 5 juni mogelijk om subsidieaanvragen in te dienen voor samenwerkingsprojecten gericht op innovatie in de landbouw. Er is in totaal € 3 miljoen beschikbaar.

43% van dit bedrag wordt gefinancierd vanuit Europa, 57% wordt betaald door de provincie Noord-Holland. 

Akkerveld

Het gaat om de subsidieregeling 'samenwerking voor innovatie' in het kader van het Europees Innovatie Partnerschap (EIP). Deze regeling komt voort uit het Nationaal Strategisch Plan voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (NSP-GLB). 

Innovatieve samenwerkingsprojecten

De regeling is voor samenwerkingsprojecten waarbij minimaal 1 landbouwer betrokken is. Andere partners zijn bijvoorbeeld kennisinstellingen, ontwikkelaars en agrarisch adviseurs. Het project moet gericht zijn op thema’s zoals: 

  • Duurzame verdienmodellen 
  • Het vergroten van marktgerichtheid en het concurrentievermogen 
  • Aanpassingen aan klimaatverandering 
  • Efficiënt gebruik van natuurlijke hulpbronnen en vermindering van voedselverspilling 

Het gaat vooral om het ontwikkelen, toetsen en verfijnen van innovaties en het verbreden van kennis. De provincie wil met deze openstelling bijdragen aan doelen van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) en de Voedselvisie 2020-2030

Vervolg

De ingediende projecten worden na sluiting van de regeling beoordeeld en gerangschikt door een onafhankelijke adviescommissie. Geselecteerde projecten worden onderdeel van het Europese EIP-netwerk. Hierdoor kunnen projecten van elkaars kennis en ervaring profiteren.