Impulsregelingen geven cultuursector steuntje in de rug

De afgelopen 2 jaar hebben 60 cultuur- en erfgoedorganisaties gezamenlijk € 3 miljoen subsidie ontvangen uit de regelingen impuls innovatie en impuls samenwerking van de provincie Noord-Holland.

De regelingen zijn in het leven geroepen om de cultuursector te ondersteunen na de coronacrisis. De subsidieregeling is bedoeld voor activiteiten om een divers publiek te trekken en de financiële situatie van de organisaties te versterken. Dit kan bijvoorbeeld door innovatieve producties te maken of door samenwerkingsinitiatieven aan te gaan met andere instellingen zoals onderwijs, welzijn of sport. 

Museum van de 20e Eeuw, Podium Architectuur en Studio Immersief deden een subsidieaanvraag en werden gehonoreerd.

90 jaar LEGO

Toen museumdirecteur Hans Stuijfbergen van het Museum van de 20e Eeuw tegen een bijzonder historische collectie van LEGO aanliep, zag hij de kans om zijn museum onder de aandacht te brengen bij een groter publiek. Met de financiële steun van onder andere provincie Noord-Holland kon hij de collectie aankopen en ging de bouw van de tentoonstelling ‘90 jaar LEGO’ van start. Hans Stuijfbergen: “In december 2022 opende we de deuren van de tentoonstelling. We begonnen in 1 zaal maar zijn al snel uitgebreid naar 3 zalen vol bouwwerken van honderdduizenden legosteentjes. Dankzij de nieuwe tentoonstelling zagen we een grote toename van bezoekers en kregen we veel landelijke publiciteit.”

LEGO poster

Met de aankoop van een stuk LEGO historie breidt de museumcollectie uit. Maar daar bleef het niet bij. Al snel werd er besloten ook interactieve LEGO diorama’s te maken waar bezoekers treinen, auto’s, raketten en kermisattracties in beweging kunnen brengen. Ook thema’s als Harry Potter, Star Wars, Disney, de Concorde en Titanic zijn er te zien. De LEGO tentoonstelling heeft inmiddels meer dan 110.000 bezoekers getrokken. Stuijfbergen: “Het jaar 2023 konden we met ruim 100.000 bezoekers afsluiten, een record, tweemaal zoveel als de 10 jaren voor corona. Vanwege het succes is de tentoonstelling verlengd tot eind 2024.” Meer informatie over de tentoonstelling ‘90 jaar LEGO’ is te vinden op www.museumhoorn.nl.

Makathon Fort bij Aalsmeer

In september vorig jaar organiseerde Podium voor Architectuur met haar partners de Makathon Fort bij Aalsmeer. Een leerproces van circulair denken, ontwerpen en maken met als centrale vraag: hoe kan de waarde van het Fort bij Aalsmeer worden versterkt? 

Jongeren tussen de 14 en 28 jaar, bestaande uit leerlingen uit het voortgezet onderwijs, studenten van diverse opleidingen, herintreders en young professionals, gingen aan de slag met dit vraagstuk. Ze verkenden gezamenlijk de verdiepende betekenis en functie van het fort. Van een historisch object dat vroeger diende als verdedigingslinie, naar een eigentijdse locatie voor ontmoetingen, stilte, kennisdeling en een circulaire maakplaats. Yvonne Lub, aanjager bij Podium voor Architectuur van Cpunt: “We zijn ongelooflijk blij met de regeling van de provincie waarmee we de jongeren bijeen hebben gebracht in een Makathon. Het is mooi te zien hoe zij in een korte tijd komen tot innovatieve ideeën, deze uitwerken en presenteren. De uitgewerkte ideeën zijn tentoongesteld in een expositie. Een aanvullende miniconferentie op de laatste dag van de Makathon, verdiepte de kennisdeling tussen professionals en het jonge talent”.

Presentatie Makathon

In navolging van de Makathon werken Lub en haar collega’s aan een publicatie over de methode om hun ervaringen te delen en kennisinstellingen, overheden en bedrijven te stimuleren ook deze leermethode te gebruiken. Lub: “Door jongeren te betrekken bij ruimtelijke vraagstukken en vervolgens het onderzoek, ontwerp en uitvoering, geeft de Makathon vorm aan hun rol in de toekomst van Nederland. De methode bevat een checklist-, digitale- en audioverzameling van artikelen, podcasts, en 3D-animaties die de creatieve en educatieve waarde van erfgoed zichtbaar maken. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met ons via info@podiumarchitectuur.nl.”

Driedimensionaal theater

Immersieve theater is theater waar live-scènes worden afgewisseld met virtual reality (VR) en alle zintuigen van de bezoeker worden aangesproken. Studio Immersief ging hiervoor de samenwerking aan met de VR-makers van Studio Vrij. Samen maakten zij de voorstelling ‘Sleepy Hollow', een 80 minuten durende theaterproductie waar het publiek niet zit maar loopt. Met VR-headsets op gaan ze door een driedimensionale beleving heen. Zo staat het publiek middenin het verhaal, en helpt met het vinden van sporen en aanwijzingen om het mysterie te ontrafelen. 

Voorstelling

Danny van Zuijlen, creatief producent: “Met de voorstelling Sleepy Hollow mengen we het innovatieve genre immersief theater met virtual reality en creëren we een alternatieve, nieuwe digitale vorm van theater. Hiermee willen we de nieuwe generatie theaterbezoekers aantrekken.” Dat de subsidieregeling belangrijk is geweest voor de voorstelling is een feit volgens Van Zuijlen. “De subsidieregeling van de provincie heeft ons de mogelijkheid gegeven om binnen dit project te pionieren met immersief theater en digitale verteltechnieken. Zonder deze regeling was het niet mogelijk geweest om de voorstelling artistiek inhoudelijk zo stevig te krijgen als we nu gedaan hebben.” 

Volgens Van Zuijlen was het aanvragen van de regeling relatief veel werk. “We hebben daar de nodig tijd en aandacht in moeten steken. Het was daarbij fijn dat we een goed contact hadden met een medewerker van de provincie. Zij begreep de inhoud van onze vragen en hielp ons snel.” De eerste try-out voorstellingen in november 2023 zijn met veel enthousiasme ontvangen. De ervaringen en lessons-learned neemt Van Zuijlen mee in de verdere ontwikkeling. Nieuwe try-outs staan in de planning. Meer informatie is te vinden op www.studioimmersief.nl

Subsidieontvangers

Bekijk de lijst (pdf, 70 kB) met de 60 cultuur- en erfgoedorganisatie die in 2022 en 2023 subsidie ontvingen uit de regeling impuls innovatie en regeling impuls samenwerking. Beide regelingen zijn inmiddels gesloten.