Luchtkwaliteit in Noord-Holland verbetert, inspanning blijft nodig

De luchtkwaliteit in Noord-Holland wordt beter. Dat blijkt uit de jaarlijkse monitoring van fijnstof- en stikstofconcentraties die het RIVM in Nederland heeft uitgevoerd.

Maar investeren in luchtkwaliteit blijft hard nodig, zeker omdat de Europese Unie in de toekomst strengere normen gaat hanteren. 

Het RIVM monitort de stikstof- en fijnstofconcentraties ieder jaar in het kader van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit, kortweg NSL. De relevante resultaten voor de provincie Noord-Holland zijn door Gedeputeerde Staten met Provinciale Staten gedeeld. 

Stikstof en fijnstof onder de loep    

Het RIVM kijkt in de rapportage naar de stoffen stikstofdioxide en fijnstof (PM2,5 en PM10). Voor beide stoffen wordt gekeken naar de bijdrage van wegverkeer. Voor fijnstof kijkt het RIVM ook naar de bijdrage van veehouderijen.

In 2022 voldeed Noord-Holland langs wegen aan de Europese normen voor stikstofdioxide. In vergelijking met 2020 en 2021 zijn weliswaar hogere concentraties stikstof gemeten, maar de dalende trend van de jaren voor 2020 wordt doorgezet. De coronamaatregelen in 2020 en 2021 hebben gezorgd voor een laag aantal overschrijdingen. In 2022 zijn het verkeer en andere economische activiteiten weer toegenomen. 

Het RIVM heeft ook berekend of langs wegen en bij veehouderijen voldaan wordt aan de fijnstofnormen in Noord-Holland. Voor fijnstof (PM2,5 en PM10) zijn door het RIVM geen overschrijdingen op toetspunten berekend. 

Luchtkwaliteit in Noord-Holland verbetert, inspanning blijft nodig

Prognose en herziening Europese richtlijn luchtkwaliteit

Het RIVM verwacht dat de luchtkwaliteit de komende jaren verder verbetert doordat verkeer, industrie en veehouderijen minder stikstofdioxide en fijnstof uitstoten. 

De concentraties stikstof en fijnstof zijn door het RIVM getoetst aan de actuele Europese normen. Tegelijkertijd weten we dat er nog steeds gezondheidsschade kan optreden wanneer wordt voldaan aan de op dit moment geldende EU-grenswaarden. Deze normen worden daarom door de EU aangescherpt. Hiermee wordt aansluiting gezocht bij de advieswaarden die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 2021 heeft gepubliceerd. Op veel plaatsen in Nederland wordt nog niet aan deze strengere WHO-advieswaarden voldaan. Mede daardoor neemt de noodzaak om te blijven werken aan het verder verbeteren van de luchtkwaliteit de komende jaren toe.

Lees hier de volledige NSL-monitoringsrapportage van het RIVM

Lees hier de brief van GS aan PS (pdf, 4,42 MB)