Reactietermijn PIP Hoogwaardig Openbaar Vervoer Lisserbroek- Getsewoud gesloten

Tot en met 16 februari 2024 was het voor iedereen mogelijk om een reactie te geven op het provinciaal inpassingsplan van het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) Lisserbroek-Getsewoud.

In totaal hebben ruim 20 personen, bedrijven of instanties van de mogelijkheid gebruik gemaakt om hun reactie op de beoogde nieuwe busbaan en brug tussen Lisserbroek en Getsewoud in te dienen. Provinciale Staten besluiten halverwege 2024 over het vaststellen van het inpassingplan. 

Met het provinciaal inpassingsplan (PIP) worden in 1 juridische procedure alle ruimtelijke bestemmingen voor het HOV tracé Lisserbroek-Getsewoud, inclusief doorfietspad, vastgelegd. Iedereen die een reactie (een zienswijze) heeft ingediend ontvangt binnen een aantal maanden antwoord van de provincie. In deze zogenaamde Nota van Beantwoording wordt een reactie gegeven alle ingediende zienswijzen. Er wordt bijvoorbeeld toegelicht in hoeverre de zienswijzen wel of geen aanleiding geven tot aanpassing van het inpassingsplan.

De zienswijzen en Nota van Beantwoording worden naar verwachting in april door Gedeputeerde Staten vastgesteld en vervolgens in mei in de commissie Ruimte besproken. Na de commissievergadering gaat het PIP naar Provinciale Staten, die dit naar verwachting in juni 2024 behadelen.  

HOV tracé tussen Lisserbroek en Getsewoud

De provincie Noord-Holland wil een hoogwaardig openbaar vervoersverbinding aanleggen. Zo’n HOV-lijn biedt reizigers bussen die frequent en op tijd rijden en actuele reisinformatie geven. De HOV-lijn tussen Lisserbroek en Getsewoud kruist de busbaan de Ringvaart met een nog te bouwen beweegbare brug. Vervolgens loopt de vrij liggende busbaan ten noorden van Lisserbroek naar P+R Getsewoud-Zuid in Nieuw-Vennep. Vanaf daar sluit de busbaan aan op het bestaande HOV-traject richting Schiphol. Naast de HOV-verbinding is er in het inpassingsplan ook ruimte gemaakt voor een doorfietsroute. Deze loopt deels langs het tracé van de busbaan. 

Na vaststelling van het PIP door Provinciale Staten kan gestart worden met de voorbereidingen voor de aanleg van de busbaan. De eerste bussen maken naar verwachting halverwege 2029 gebruik van de nieuwe busbaan.

Meer informatie

De laatste stand van zaken en achtergrondinformatie over het project HOV Noordwijk-Schiphol en over de PIP-procedure is te vinden op de projectsite HOV Noordwijk-Schiphol. Met vragen over de procedure of werkzaamheden kunnen (vaar)weggebruikers contact opnemen met het Servicepunt van de provincie via 0800 0200 600 (gratis), of per e-mail: servicepunt@noord-holland.nl. Vragen kunnen ook gesteld worden via het e-mailadres info-hovnoordwijkschiphol@noord-holland.nl.

Partners

HOV Noordwijk-Schiphol is een samenwerking van 8 partijen. De provincie Zuid- Holland neemt het voortouw en werkt samen met de provincie Noord-Holland, de gemeenten Noordwijk, Teylingen, Lisse, en Haarlemmermeer, het samenwerkingsverband Holland Rijnland en de Vervoerregio Amsterdam.