Wisselbokaal woningbouw voor Opmeer

Tijdens de netwerkbijeenkomst ‘Woningbouw in de hoogste versnelling’ van de provincie is woensdag 15 mei voor het eerst de wisselbokaal uitgereikt aan de gemeente die procentueel het meeste woningen heeft gebouwd.

Deze dag stond volledig in het teken van woningbouwversnelling. Gemeenten, woningcorporaties, bouwers en andere markpartijen gingen met elkaar in gesprek en deelden kennis. De prijs ging naar wethouder Ter Veen van de gemeente Opmeer. Deze gemeente bouwde in 2023 100 nieuwe woningen, een toename van 2%. 

Jelle Beemsterboer reikt wisselbokaal uit aan wethouder Ter Veen

Gedeputeerde Jelle Beemsterboer keek met een tevreden gevoel terug op deze dag. “Er waren ruim 160 raadsleden, bouwexperts en bestuurders bijeen om werken aan woningbouwversnelling. We hebben het oplossen van de zorgen van woningzoekenden centraal gezet en gingen in op versnellen van de procedures om woningen te kunnen bouwen. Ik hoop dat veel gemeenten aan de slag gaan met het parallel schakelen van procedures, zodat bouwplannen in 2 in plaats van 6 jaar kunnen worden voorbereid. Ook gingen we in gesprek over de provinciale actieagenda wonen.” 

Lezingen en workshops

Naast lezingen waren er in de middag ook diverse inhoudelijke workshops. Evelyn Rademaker van Fakton vertelde over de parallelle aanpak van woningbouwprocessen. Hierdoor kan het planontwikkelingsproces van woningbouw van 6 naar 2 jaar worden ingekort. Jongeren van het woonpanel 1828 en projectontwikkelaar Ernest van der Meijde nodigen gemeenten uit om open te staan voor de bouw van co-livinggebouwen voor jongeren.  

Workshops waren er op het gebied van houtbouw, optoppen van bestaande gebouwen, innovatieve woon- en zorgconcepten, de bijdrage van institutionele beleggers in de woningbouwketen en versnelling van woningbouwprojecten met aansprekende voorbeelden.