Expositie Het Geluid van de Stilte

Bij de provincie Noord-Holland is vanaf donderdag 27 juli de expositie ‘Het Geluid van de Stilte’ te zien.

Bij deze expositie beleef je de stilte, herken je verschillende geluiden, droom je weg bij natuurgeluiden en meet je wat je hartslag dan doet. Hierdoor ervaar je hoe kostbaar en kwetsbaar de stilte is.

De expositie wordt gehouden van 27 juli tot 30 augustus 2017 in het provinciekantoor aan Houtplein 33, 2012 DE  Haarlem en is op werkdagen te bezoeken van 8.00 uur tot 18.00 uur.

De provincie zet zich in voor stiltegebieden en heeft 39 stiltegebieden aangewezen, waarvan 6 in het Groene Hart. Door in haar kantoor een expositieruimte beschikbaar te stellen, steunt de provincie de stichting Groene Hart.

Expositie Het geluid van de stilte

Stilte positief voor gezondheid

Mensen hebben behoefte aan stilte als tegenhanger van een alsmaar drukker wordende omgeving. Stilte versterkt ook de beleving van de natuur en het landschap. Die is heel anders wanneer je langs een weiland loopt en je hoort de weidevogels, dan wanneer het geraas van een snelweg de zingende vogels overstemt. Daarnaast heeft stilte positieve gezondheidseffecten: het draagt bij aan herstel en compenseert de effecten van lawaai zoals stress en een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

Stiltegebieden steeds minder stil

Een stiltegebied is een gebied dat zoveel mogelijk stil wordt gehouden en waarin de geluiden van flora en fauna overheersen. Deze gebieden worden langzaamaan minder stil. De Kaart Stiltegebieden op de website van de provincie toont alle stiltegebieden in Noord-Holland. Voorbeelden zijn De Slufter op Texel, Ransdorp-Holysloot bij Amsterdam, De Wijde Blik in het Groene Hart, De Kennemerduinen bij Haarlem en Het Zwanenwater bij Callantsoog.

Gedeputeerde Adnan Tekin (natuur en milieu): “Stilte is goed voor de mens maar helaas schaars. Om gebieden stil te houden zijn heldere spelregels nodig. Daar gaan we samen met natuurorganisaties en gemeenten voor zorgen.”

Stiltebeleid

In 1986 wees de provincie voor het eerst stiltegebieden aan. Dat is een wettelijke verplichting. Dit betekent dat daar niet alles mogelijk is. Voor ondernemers die zich richten op rustzoekers, vogelspotters, wandelaars, fietsers en kanoërs biedt het juist kansen. In stiltegebieden streeft de provincie naar een geluidsniveau onder de 40 dB(A), vergelijkbaar met een rustige kamer. Dat lukt niet altijd en overal, bijvoorbeeld door drukke wegen, vliegtuiglawaai of evenementen.