Huis van Hilde viert verjaardag met Vikingenspektakel

Hilde viert voor de tweede keer haar verjaardag. Dit jaar met een Vikingenspektakel in en voor archeologiecentrum Huis van Hilde.

Jaap Bond, gedeputeerde Economische Zaken en Sponsoring, geeft op 22 oktober om 11.00 uur het startsein voor dit publieksevenement.

Daarna nemen de Vikingen een dag lang het plein over. Ze verhandelen hun koopwaar en demonstreren ambachten zoals smeden, tin gieten, spinnen, vilten en leer bewerken. Bezoekers kunnen van alles uitproberen en kinderen kunnen leren vechten als een Viking, vingerweven of vuur maken. Er zijn voorstellingen, verteltheater en muziek, en op het terras zijn middeleeuwse happen verkrijgbaar. Natuurlijk trakteert Hilde op taart en kinderen krijgen een cadeautje (zolang de voorraad strekt).

Meisje met Vikinghelm

Het is dit jaar eigenlijk dubbel feest voor Huis van Hilde in Castricum. In augustus ontving het archeologiecentrum de 100.000ste bezoeker en traditiegetrouw wordt Hildes verjaardag gevierd.

Herfstvakantie feestweek

In de herfstvakantie van 21 tot en met 29 oktober gaat het feest gewoon door. Er is poppentheater over kleine Hilde en de Viking, er zijn workshops Vikinghelm knutselen, en kinderen kunnen in de ArcheoHotspot als archeoloog aan de slag. Ook staan rondleidingen, speurtochten, ArcheoGames en een ArcheoBelevenis op het programma. Veel activiteiten zijn gratis na entree.

Nieuwe tentoonstelling

Waren de Vikingen eigenlijk ooit in Noord-Holland? Kom achter het antwoord via de tentoonstelling ‘Van Viking tot Graaf van Holland’. In de 9e eeuw was het Hollands kustgebied uitgeleend aan Vikinghoofdmannen. Een lokale edelman vermoordde samen met zijn mannen de laatste Viking en werd de nieuwe baas van het kustgebied: de eerste van een lange reeks Hollandse graven!

Munt gevonden in Bakkum als tastbaar bewijs aanwezigheid van Vikingen

De tentoonstelling belicht de tijd van de Graven van Holland, met onder meer archeologische vondsten en video’s over de belangrijkste figuren uit deze periode. De munten die eerder dit jaar in Bakkum werden opgegraven, zijn het eerste tastbare bewijs voor de aanwezigheid van Vikingen in deze regio. Ze zijn nu voor het publiek te zien in Huis van Hilde.

De provincie Noord-Holland is hoofdsponsor van het festival, de gemeente Castricum draagt bij aan het evenement.