Rijk en provincie besluiten positief over Pallas

(29 augustus 2018)

Rijk en provincie committeerden zich in 2012 om gezamenlijk € 80 miljoen beschikbaar te stellen voor een nieuwe onderzoeksreactor Pallas in Petten.

Deze is belangrijk voor de levering van medische isotopen voor diagnose en behandeling van kankerpatiënten, en voor behoud van hoogwaardige kennis en werkgelegenheid.

De ministerraad besloot op 6 juli de derde en laatste tranche aan de stichting Pallas te betalen, de provincie Noord-Holland doet dat naar verwachting na consultatie van de Statencommissie voor Economie, Energie en Bestuur.

Pallas

Multifunctioneel

Pallas beoogt een multifunctionele nucleaire reactor te bouwen die geschikt is voor de productie van medische isotopen en het uitvoeren van nucleair technologisch onderzoek.

De nieuwe reactor moet de huidige, meer dan 50 jaar oude Hoge Flux Reactor vervangen. De provincie besloot in 2014 maximaal € 40 miljoen subsidie te verstrekken in de vorm van een lening verdeeld over drie tranches: € 8,5 miljoen (2015), € 14 miljoen (2016, 2018) en € 17,5 miljoen (2018).

Gedeputeerde Jaap Bond: “Wij hadden en hebben vertrouwen in de toekomst van Pallas. Dagelijks worden over de hele wereld 30.000 kankerpatiënten gediagnosticeerd en behandeld met isotopen uit Petten. Vanaf 2025 is Pallas toonaangevend als leverancier van radiofarmaceutische producten. Daarom ook is Pallas spil in de ontwikkeling van de Energy & Health Campus te Petten die belangrijk is voor de provincie vanwege de werkgelegenheid en de versterking van de regionale structuur. Met de leningen van Rijk en provincie kan Pallas verder met de activiteiten van het consortium ICHOS dat werkt aan het ontwerp en bouw van de reactor en met de voorbereidingen voor de aanvraag van een vergunning die de Kernenergiewet vereist.”