Eerste resultaten bamboegeluidsscherm Schagerweg (N245) voorzichtig positief

(13 december 2018)

Langs de Schagerweg (N245) tussen Langedijk en Harenkarspel voert de provincie Noord-Holland sinds september 2015 een proef uit met een geluidsscherm van levend bamboe. Met de proef wordt onderzocht of een scherm van bamboe een goed, groen én duurzaam en voordeliger alternatief kan zijn voor de traditionele geluidsschermen van beton en staal. De eerste resultaten laten een geluidsreductie van 1 decibel zien.

Geluidsmeting bamboe geluidsscherm

Bamboe absorbeert geluid, terwijl traditionele geluidsschermen het geluid weerkaatsen. Sinds de aanplant in 2015 groeit het bamboe gestaag. Het proefscherm is nu 150 meter lang, 6 meter breed en inmiddels ruim 3 meter hoog. Het bestaat volledig uit bamboe. De meting op 1,5 meter hoogte toont een geluidsreductie van 1 decibel. Uiteindelijk bereikt het bamboe een hoogte van 5 meter en groeit het volledig dicht met jonge bamboescheuten. De verwachting is dat het scherm op dat moment tot 9 decibel geluid reduceert, vergelijkbaar met een traditioneel scherm van circa 3 meter hoog. De volgende meting staat gepland als de haag volgroeid is, naar verwachting is dit binnen enkele groeiseizoenen.

Samenwerking

De proef met het bamboe geluidsscherm is een samenwerking tussen de provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat, Ingenieursbureau Amsterdam en de Vervoerregio Amsterdam. Kijk voor meer informatie op de website van bamboegeluidsscherm.

Uitgelicht