Publieksboek 'Landschap vol Leven, de archeologie van de Westfrisiaweg'

(13 december 2018)

De provincie Noord-Holland heeft een publieksboek laten maken over de archeologische opgravingen die zijn gedaan langs het tracé van project N23 Westfrisiaweg.

Gedeputeerde Jack van der Hoek overhandigt op vrijdag 14 december het eerste exemplaar van het boek aan 3 inwoners van West-Friesland.

In West-Friesland is tussen 2014 en 2016 de Westfrisiaweg aangelegd. Daarbij is het grootste archeologisch onderzoek ooit in Noord-Holland uitgevoerd. De net geopende Westfrisiaweg tussen Alkmaar en Enkhuizen, doorsnijdt een gebied waar het al eeuwenlang goed verblijven is. Waar sinds kort fietstunnels, rotondes en asfalt zorgen voor een goede oost-west verbinding, stonden mensen in de Bronstijd ook al in een wereldwijd netwerk.

Het onderzoek heeft veel nieuwe inzichten opgeleverd over het landschap in Noord-Holland in de Bronstijd. De provincie Noord-Holland liet bij Blikveld Uitgevers een geïllustreerd boek over de spectaculaire resultaten publiceren en in Huis van Hilde is nu een nieuwe Vondst van de Maand te zien met vondsten van de opgraving. In 2019 wordt een grote tentoonstelling over dit onderzoek verwacht.

Bronsschat

‘Landschap vol Leven’ vertelt het verhaal van het veranderende landschap rondom de Westfrisiaweg. Het archeologisch onderzoek dat werd uitgevoerd bij de aanleg van de weg bracht letterlijk schatten uit het verleden aan het licht, zoals de spectaculaire bronsschat van Medemblik. Deze schat van sieraden werd in de bronstijd in een sloot achtergelaten, waarschijnlijk om de goden gunstig te stemmen tegen het steeds natter wordende klimaat. 

Dolfijn

Het boek ‘Landschap vol Leven’ neemt de lezer mee door het rijke en gastvrije landschap van Noord-Holland vol vis, wild (onder andere eland en beer!) en groen, akkers en huizen van eerdere bewoners. In het boek ook verhalen over een aangespoelde dolfijn, over archeologen die in weer en wind aan het werk waren, en hoe archeologen met nieuwe technieken achterhaalden waar de opgegraven mensen vandaan kwamen voor ze zich in West-Friesland settelden.

Het publieksboek telt 200 pagina’s, is hard cover gebonden en te koop voor € 19,95 bij Huis van Hilde, in een aantal boekhandels in Westfriesland, of via de webshop van BLIKVELDuitgevers.nl en Bol.com.

 

Uitgelicht