Wie wint de Duurzaam Erfgoedprijs 2018?

(02 mei 2018)

De provincie Noord-Holland is op zoek naar monumenten waar verduurzaming een grote rol speelt. Eigenaren die duurzame technieken hebben toegepast of innovatieve ideeën hebben voor de verduurzaming van hun monument maken kans op de Duurzaam Erfgoedprijs 2018.

In Noord-Holland staan duizenden monumenten met een rijk verleden die ook een toekomst verdienen. Om deze monumenten te behouden voor volgende generaties is het belangrijk ze toekomstbestendig te maken. Verduurzaming staat daarbij centraal. Bestrijden van tocht, hergebruik van regenwater, verwarmen met zonne-energie zijn voorbeelden van effectieve maatregelen die ook nog eens bijdragen aan het aan het verminderen van de energiekosten.

De Duurzaam Erfgoedprijs is een aanmoedigingsprijs van de provincie Noord-Holland voor eigenaren die hun nek uitsteken. Met de prijs wil de provincie eigenaren van monumenten stimuleren om hun gebouwen op een verantwoorde manier te verbouwen, aan te passen en zo klaar te maken voor de toekomst.

Eigenaren van monumenten die denken kans te maken op de prijs kunnen zich tot en met 11 juni 2018 aanmelden.

Meer informatie op de website van de duurzaam erfgoedsprijs of via dit filmpje.

Gedeputeerde Cultuur, Jack van der Hoek, reikt de Duurzaam Erfgoedprijs uit op donderdag 20 juni. De uitreiking vindt plaats op de Zaanse Schans tijdens een symposium over verduurzaming van erfgoed. 

Winnaar 2016

In 2016 reikte gedeputeerde Van der Hoek de Duurzaam Erfgoedprijs voor het eerst uit. De Hermitage Amsterdam en de Hortus Botanicus namen de prijs toen in ontvangst. Deze winnaars hebben laten zien dat je bij verduurzaming samen tot slimmere oplossingen komt. De Hermitage kampte met een structureel overschot aan warmte ondanks een Warmte Koude Opslag-systeem, waarmee het museum de  expositiezalen koelt en verwarmt. Deze restwarmte wordt nu ingezet voor de verwarming van de botanische kassen 425 meter verderop.

Wie wint de Duurzaam Erfgoedprijs 2018?