Bollen waar je blij van wordt

(08 november 2018)

Hoe zorg je ervoor dat de afzet van biologische producten, en dan specifiek biologische bloembollen, vergroot wordt? Dat was de centrale vraag van het derde ‘Aan de boerentafel’-diner.

Zo’n 35 inwoners uit Noord-Holland Noord en de Zaanstreek schoven op 7 november 2018 aan in de stal van biologische bollenkweker John Huiberts in Sint Maartensvlotbrug. Onder het genot een biologisch diner – inclusief gekookte biologische bloembollen en tulpenbollenwodka – dachten zij mee over mogelijke oplossingen.

John Huiberts vertelt over zijn biologische bollenteelt

Beter voor de grond zorgen

John Huiberts teelt sinds 2013  biologische bollen: “De bodem begon uitgeput te raken. Daarom wilde ik op een andere manier bollen gaan telen en zo beter voor de grond zorgen. Dat houdt in niet ploegen, geen kunstmest, geen bestrijdingsmiddelen, verschillende soorten bollen. Het duurt 3 jaar voordat je je dan biologisch mag noemen. Maar dan heb je ook bollen waar je blij van wordt.” Verder besteedt Huiberts veel aandacht aan bloeiende akkerranden, waar bijen, vlinders, insecten en vogels zich thuis voelen. Hij is dan ook recentelijk gekozen tot Vogelvriendelijkste agrariër 2018 door de Agrarische Natuurvereniging Hollands Noorden.

Bewustwording

Ook gedeputeerde Jaap Bond (landbouw) was aanwezig: “Pioniers als John banen de weg voor anderen. Dan loop je tegen moeilijkheden aan waar anderen nog niet aan gedacht hadden. Met deze diners willen we de afstand tussen boer en burger verkleinen en mensen bewuster maken van wat ze eten en waar het vandaan komt.” 

Jaap Bond aan het speechen in de stal

Knelpunten en kansen

Maaike Raaijmakers van Bionext, de ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding, vertelde de aanwezigen over de knelpunten en de kansen voor de afzet: “De biologische bollenteelt staat nog in de kinderschoenen, er moet veel zelf uitgezocht worden en de afzet is een uitdaging. Er zijn veel mogelijkheden, maar het is een erg versnipperde markt. Aan de andere kant zijn het bollen met een goed verhaal, ze zijn bijenvriendelijk en het is een onderscheidend product.”

Ideeën

Tijdens het dessert gingen de inwoners met elkaar in discussie over hoe de afzet van biologische bloembollen vergroot kan worden. Ideeën waren onder andere samenwerkingen met serviceclubs en basisscholen voor sponsoractiviteiten of met touroperators voor excursies, luxere, in het oog springende verpakkingen, het verhaal achter de bollen vertellen en de promotie van bloembollen als voedsel bij een groot publiek door middel van samenwerkingen met publiekstijdschriften. 

vrouw schrijft ideeën op

Jaap Bond riep op om groter te denken: hij gaf aan zich sterk te willen maken voor een platform voor biologische bollen tijdens de Floriade in 2022. Ook wil hij biologische bollen onder de aandacht brengen bij het vergroenen van schoolpleinen, zodat ook jonge kinderen al in aanraking komen met biologische bollen.  

‘Aan de boerentafel’ is een initiatief van Natuur en Milieufederatie Noord-Holland in samenwerking met Noord-Hollandse Boerenorganisaties, mogelijk gemaakt door Groen Kapitaal en de provincie Noord-Holland.

Mensen in de rij voor het biologische diner