Napoleontisch spektakel voor Hildes verjaardag

(15 oktober 2018)

Hilde viert zondag 21 oktober haar verjaardag met een groot spektakel in Napoleontische sfeer, alsof het 1799 is.

Op het plein voor Huis van Hilde in Castricum verrijst een legerkamp met soldaten- en officierstenten. Op de markt met ambachtslieden en kooplui loopt iedereen in 18de- eeuws tenue. Er zijn voorstellingen, demonstraties en muziek. Binnen in Huis van Hilde is de Rus te bewonderen, die onlangs een gezicht kreeg en afgelopen weken volop in de belangstelling stond.

Campagnebeeld

Het verjaarsfeest is geheel in 18de-eeuwse sfeer, passend bij de nieuwe tentoonstelling ‘Vijand in het Zand’ over de invasie van 1799 en de Slag bij Castricum. Op het Westerplein in Castricum komt deze periode weer even tot leven in een groot spektakel met soldaten, ambachtslieden en kooplui. Voor soldaten was het destijds zeker geen pretje, maar voor burgers ging het leven gewoon door. Zij bezochten vaak net zo’n legerkamp zoals de bezoekers op 21 oktober kunnen doen.

Hildes Verjaardag in 1799

Op het plein oefenen soldaten in prachtige Russische, Franse, Bataafse en Schotse tenues; er is zelfs een hoge officier te paard bij. Ze geven trainingen en gevechtsdemonstraties. Kinderen kunnen leren musket schieten, een training volgen of soldatenkost proeven. Op de levendige markt tonen ambachtslieden zoals de wapensmid, de musketbouwer en de uniformmaker, hun vak. Er is een goochelaar, een kunstschilder en een muziekensemble dat 18de-eeuwse liedjes brengt.

Bezoekers kijken hun ogen uit en kinderen spelen straatspelletjes uit die tijd of het grote spionnenspel; je eigen kokarde (rond insigne, vaak gedragen op een hoed of muts) knutselen kan ook. Bij de Franse ‘Salon de thé’ is lekkers uit die tijd verkrijgbaar en is dansles te volgen.

Provincie Noord-Holland is hoofdsponsor van het evenement, dat verder mogelijk wordt gemaakt door de gemeente Castricum. 

Hilde trakteert

Wie jarig is trakteert natuurlijk; Hilde zorgt voor taart en een cadeautje voor jonge bezoekers (zolang de voorraad strekt).

De hele week staan er Franse, Russische en Britse gerechten op het menu van museumcafé Hildes Heerlykhyd. Bezoekers kunnen ook dan nog meedoen aan de winactie ‘Verzin een naam voor de Rus’ en een mooie prijs winnen.

Herfstvakantie

Ook in de herfstvakantie is het nog feest met een fantastisch programma. Kinderen maken hun eigen kijkdoos met soldaatjes, versieren pannenkoeken, gaan naar Hildes bioscoop of de poppentheater voorstelling en er is een verkleedhoek met 18de-eeuwse verkleedkleren.

Adres

Huis van Hilde, Westerplein 6, 1901 NA Castricum