Eerste Buitenpoort geopend op station Santpoort Noord

(05 april 2019)

Vanuit de trein direct het Nationaal Park Zuid-Kennemerland in en genieten van de natuur. Dat kan in Santpoort Noord. Op het station is vrijdag 5 april de eerste Buitenpoort van Nederland geopend.

Er is een nieuwe wandelroute ontwikkeld vanaf het station naar het Nationaal Park. Verder is het stationsgebied opgefleurd met foto’s van de natuur in de omgeving. Buiten het station staat een informatiepaneel over bezienswaardigheden en wandel- en fietsroutes in de directe omgeving.

Informatiepaneel bij eerste Buitenpoort op station Santpoort Noord

Reizigers worden op station Amsterdam CS al verleid om de trein te nemen naar Santpoort Noord en daar de natuur in te gaan. “We stimuleren mensen om de trein te nemen in plaats van de auto en te genieten van het buitenleven,” aldus gedeputeerde Joke Geldhof. “Buitenpoorten kunnen ook een rol spelen bij het spreiden van het toerisme vanuit Amsterdam en zo een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de regio.” In de trein kunnen reizigers op podcast Luisterruit van de Nederlandse Spoorwegen (NS) luisteren naar een speciale aflevering over Buitenpoorten.

Volg het spoor van de stad naar het landschap

Buitenpoorten zijn stations die direct aan natuur- en recreatiegebieden liggen. Zij vormen de toegangspoorten naar de natuur. Meer informatie over de achtergronden en activiteiten op Santpoort Noord is te vinden op de website over Buitenpoorten

Buitenpoorten is een initiatief van provincie Noord-Holland, NS, Metropoolregio Amsterdam, gemeente Velsen en Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Daarnaast wordt samengewerkt met ProRail, Spoorbouwmeester, lokale ondernemers, organisaties en bewoners.