Samen in actie voor kamsalamanders Anna’s Hoeve

(17 april 2019)

Op verzoek van de Vereniging tot Behoud Anna’s Hoeve (VBAH) onderneemt de provincie Noord-Holland extra actie om eventuele kamsalamanders in het gelijknamige natuurgebied van een toekomstige werklocatie alsnog naar veilig gebied te brengen.

Graafwerkzaamheden bij Anna's Hoeve

In de natuurgebieden Anna’s Hoeve en Monnikenberg in Hilversum wordt eind dit jaar gestart met werkzaamheden in het kader van het project HOV in ’t Gooi. Eerder al had de provincie voorzieningen als amfibieschermen en vluchtheuveltjes aangebracht voor kamsalamanders die instinctief op zoek gaan naar vertrouwd leefgebied, in dit geval een gedempte poel.

Op de plaats van de oude poel wordt een bestaande grondwaterbron open gegraven. Daar wordt een scherm omheen geplaatst en emmers ingegraven. Vrijwilligers van de VBAH zullen op gezette tijden de emmers controleren. De eventueel achtergebleven kamsalamanders worden overgezet naar de nieuwe poel, die enkele tientallen meters verderop voor hen is aangelegd.

Amfibieschermen

Medio 2018 heeft de provincie Noord-Holland amfibieschermen geplaatst om te voorkomen dat kamsalamanders van veilig gebied naar toekomstig werkgebied lopen. De schermen zijn gemaakt van zwarte folie of kunststof en ongeveer 30 centimeter hoog. Ze volgen de meest logische route van de dieren: ze staan vooral in de bermen, maar kruisen hier en daar ook de paden. De schermen zijn hoog genoeg om amfibieën en reptielen tegen te houden en laag genoeg voor wandelaars om overheen te stappen.