Topvondsten van grootste Noord-Hollandse opgraving ooit te zien

(18 april 2019)

De nieuwe familietentoonstelling ‘Liefs van Julia’ toont de resultaten van de grootste opgraving in Noord-Holland ooit, die vooraf ging aan de aanleg van de Westfrisiaweg. Alle topvondsten uit de bronstijd, waaronder de beroemde Bronsschat van Medemblik, zijn voor het eerst bijeen.

Bezoekers kijken met een spectaculaire virtual reality-tour letterlijk rond in de bronstijd, aan de hand van het meisje Julia. De tentoonstelling is te zien in Huis van Hilde en vanaf 19 april open voor publiek.

Topvondsten te zien bij tentoonstelling Huiis van Hilde
Foto: Fibulea uit de bronsschat

In de tentoonstelling zijn alle topvondsten die archeologen aantroffen bij de aanleg van de Westfrisiaweg tussen Alkmaar en Enkhuizen bijeen gebracht. Maar liefst 25 hectare land in West-Friesland werd onderzocht. Dat leverde een schat aan informatie op over de bronstijd, zo’n 3000 jaar geleden. En een enorme hoeveelheid vondsten waaronder 35.000 dierenbotten, 12.000 scherven, 70 huizen, 5 skeletten en 3 grafheuvels. Spectaculair is de inmiddels befaamde Bronsschat van Medemblik, in 2015 uitgeroepen tot Vondst van het Jaar. 15 prachtig versierde kostbaarheden, waaronder bronzen armbanden en zeer grote mantelspelden, zijn in hun volle glorie te bewonderen.

Bronsschat van Medemblik
Foto: Bronsschat van Medemblik

Een deel van de sierobjecten zijn afkomstig uit Scandinavië. De schat was achtergelaten in een greppel, misschien wel bij een mysterieus ritueel. Andere bijzondere vondsten zijn een peddel en een plankladder van hout, mysterieuze aardewerken schijven, een sikkel van vuursteen, een bronzen beitel, en botten van een eland en een tuimelaar.

VR-tour door de bronstijd

Ronduit spectaculair is de virtual reality-tour door de bronstijd. De kijker maakt kennis met Julia, een meisje van 16 jaar die in de film vertelt over haar leven. Het skelet van Julia is tijdens de opgravingen in Bovenkarspel gevonden. Ze stierf jong en is samen met een jongeman begraven. Haar gezicht is met forensische technieken gereconstrueerd en ze is in de tentoonstelling in vol ornaat te bewonderen.

Activiteitenprogramma voor groot en klein

Voor kinderen is de tentoonstelling een belevenis; er is een interactieve hoek met spellen en ze kunnen een replica van de bronsschat opspelden of een speurtocht doen. Groot en klein kan met echt materiaal van een opgraving aan de slag in de ArcheoHotspot. Bij de tentoonstelling hoort ook een boek, een lezingenprogramma en tal van activiteiten in de mei- en zomervakantie.

Liefs van Julia
Foto: Julia look-a-like