Eerste element Voormeerpassage op zijn plaats gehesen

(09 augustus 2019)

In opdracht van provincie Noord-Holland legt ProRail tijdens spoorwerkzaamheden bij Naarden-Bussum 9 faunapassages aan voor kleine zoogdieren, reptielen en amfibieën. Een van de faunapassages is de Voormeerpassage.

Deze passage is straks ook geschikt voor fietsers en wandelaars. Inmiddels is de plaats voor de tunnel uitgegraven en zijn de betonnen elementen op hun plaats gehesen.  

hijskraan plaatst eerste element van Voormeerpassage
Foto: Erik Rhebergen

€ 17 miljoen voor Rondje Naardermeer

De Voormeerpassage is 1 van de 9 faunapassages. Via een faunapassage kunnen onder meer de otter, het ree, vleermuizen, de ringslang en de heikikker zich veilig verplaatsen en zich mengen met soortgenoten aan de andere kant van de spoorlijn. Hierdoor blijft de populatie van beschermde dieren in het Naardermeergebied gezond en breidt deze zich uit. De locaties en het type van elke passage zijn op basis van ecologisch onderzoek gekozen. De provincie Noord-Holland investeert € 17 miljoen in dit project. De Voormeerpassage is zo groot dat ook fietsers en wandelaars hiervan gebruik kunnen maken, waardoor een recreatief rondje Naardermeer mogelijk wordt. 

Wereldprimeur

2 faunapassages die worden aangelegd zijn specifiek voor dit gebied ontworpen. Ontwerpbureau Movares ontwikkelde een innovatieve manier waarop ringslangen, kikkers en otters het spoor konden oversteken zonder doodgereden te worden door langsrijdende treinen. Er worden 2 tunneltjes tússen de spoorbielzen aangelegd. Het ontwerp is het eerste in zijn soort en genomineerd voor de NGB Natuurprijs.

Buitendienststelling ProRail

Tot en met 26 augustus 2019 kunnen reizigers geen gebruik maken van de trein bij Naarden-Bussum en zijn overwegen afgesloten. Tijdens deze buitendienstregeling werkt ProRail ook aan de faunapassages. De provincie Noord-Holland grijpt daarom de unieke kans om tijdens het infrastructurele werk van ProRail bij Naarden-Bussum verbeteringen voor natuur en recreatie aan te pakken. 

De Groene Uitweg

Het rondje Naardermeer is onderdeel van het programma Groene Uitweg. De Groene Uitweg is het landelijke gebied tussen Amsterdam en het Gooi. Met meerdere projecten ontwikkelt en versterkt de provincie Noord-Holland hier recreatiemogelijkheden, natuur, landbouw, landschap, cultuurhistorie en bereikbaarheid in samenhang, samen met een groot aantal partijen uit deze regio.