Afsluiting Beatrixbrug Zaandam

(07 december 2019)

De Beatrixbrug in Zaandam gaat vanaf zaterdag 11 januari 2020 dicht. De naastgelegen Wilhelminabrug is al dicht. Door het sluiten van beide bruggen is de Wilhelminasluis (waar beide bruggen onderdeel van uitmaken) afgesloten voor het wegverkeer.

De provincie Noord-Holland vernieuwt het sluizencomplex omdat deze niet meer voldoet aan de afmetingen van de scheepvaart en in een slechte staat verkeert. Tijdens de afsluiting wordt al het verkeer omgeleid. (Brom)fietsers, voetgangers en minder validen kunnen gebruik maken van een tijdelijke brug.

De werkzaamheden aan de Beatrixbrug duren naar verwachting tot eind juni. Dit is iets later dan aanvankelijk gepland. Dit komt doordat de betonnen constructie van de aanbrug ernstig is aangetast door water en dooizout. Ook is gebleken dat de dekking (betonlaag boven de wapening) in het verleden niet goed is aangebracht en daarom hersteld moet worden. Door deze werkzaamheden nu uit te voeren wordt voorkomen dat de brug op een later opnieuw afgesloten wordt. De herstelwerkzaamheden gelden niet voor de Wilhelminabrug. Deze opent volgens planning eind mei 2020.

Omleiding

Tijdens de afsluiting van de beide bruggen wordt al het verkeer omgeleid (zie omleidingskaarten). De omleidingen gelden voor zowel marktdagen als niet-marktdagen. We adviseren om rekening te houden met een langere reistijd.

Omleidingsroute tijdens marktdagen
Omleidingsroutes op marktdagen. Klik op de afbeelding om een grotere versie te openen.

Omleidingsroutes tjidens niet-marktdagen
Omleidingsroutes op niet-marktdagen. Klik op de afbeelding om een grotere versie te openen.

Tijdelijke brug voor langzaam verkeer

(Brom)fietsers, voetgangers en minder validen kunnen gebruik maken van een tijdelijke brug. Deze zogenaamde pontonbrug loopt van de Burchtkade naar de kade voor het Zaantheater en is alle dagen van de week 24 uur per dag beschikbaar. De brug heeft een uitvaarbaar deel zodat scheepvaart kan passeren. Wanneer dit deel open staat geldt een wachttijd van gemiddeld 15 minuten. Er wordt bij het openen van de brug rekening gehouden met de spitstijden.

Op welke tijden kunnen schepen passeren?

De bediening van de tijdelijke brug kan vergeleken worden met de huidige bediening van de Beatrixbrug. Er gelden zogenaamde bloktijden voor scheepvaart. Dit zijn tijden waarop er geen schepen behalve het werkschip van Heijmans de tijdelijke brug passeren (LET OP: als de situatie er om vraagt kan hier in sommige gevallen enkele minuten van afgeweken worden). Buiten deze tijden is het dus mogelijk dat de tijdelijke brug open gaat. Er is op voorhand niet te zeggen hoe vaak dat voorkomt.

Hieronder een overzicht van de bloktijden:
Vanaf 6 januari tot en met 11 maart tussen ca. 8.00 en 12.00 uur in de ochtend en tussen ca. 14.30 en 18.30 uur in de middag passeren er geen schepen behalve het werkschip van Heijmans.
Vanaf 12 maart tot en met 5 april tussen ca. 8.00 en 9.00 uur in de ochtend en tussen ca.16.30 en 17.30 uur passeren er geen schepen.
Vanaf 6 april tot en met 31 mei passeren er geen schepen behalve het werkschip van Heijmans.
 

(Brom)fietsers, voetgangers en minder validen kunnen gebruik maken van een tijdelijke brug vanaf de Burchtkade

Openbaar vervoer

Bepaalde bussen rijden andere routes tijdens de afsluiting van de Wilhelminasluis. De aangepaste routes zijn op de site van Connexxion en op www.9292ov.nl te vinden.

Lees voor meer achtergrondinformatie de factsheet Vernieuwing Wilhelminabrug (pdf, 1,42 MB)

Inloopbijeenkomst 16 december 2019

Wilt u meer informatie over de werkzaamheden? Of heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van de factsheet en informatie op de website? Wij heten u graag van harte welkom op de inloopbijeenkomst:

Datum                : maandagavond 16 december 2019
Locatie:              : Informatiecentrum Vaart aan de Zaan
                                  Zuiddijk 39, 1501 CB Zaandam
Tijdstip               : van 19.00 tot 21.00 uur

De bijeenkomst heeft een informeel karakter. Loopt u gerust binnen. De medewerkers van de gemeente, de aannemer Heijmans en de provincie staan u graag te woord.

Uitgelicht