Een ‘Rondje Naardermeer’ nu realiteit

(17 december 2019)

De provincie Noord-Holland, ProRail, gemeente Gooise Meren en Natuurmonumenten hebben samen de aanleg van de tunnel onder de spoorlijn bij het Naardermeer mogelijk gemaakt. Vanaf 17 december 2019 is de tunnel vrijgegeven voor de gebruikers.

De spoortunnel genaamd ‘Voormeerpassage’, ligt langs de Karnemelksloot in Naarden. Deze verbindt de bestaande paden aan beide zijden van het spoor, zodat fietsers en wandelaars vanaf nu veilig kunnen oversteken. Daarmee ontstaan nieuwe mogelijkheden voor recreanten. Zij hoeven nu niet langer door de woonwijk en over het spoor om het 'Rondje Naardermeer' te lopen. De nieuwe verbinding ligt in het gebied van Natuurmonumenten. Nu oogt het nog kaal, maar straks groeien hier allerlei kruiden en bloemen. De gemeente Gooise Meren gaat de verbinding beheren.

Voormeerpassage

In natuurgebied Naardermeer vormt het spoor tussen Naarden en Weesp een hindernis voor veel diersoorten. Door de recente aanleg van negen faunapassages wordt het leefgebied van bijvoorbeeld otters, kikkers en ringslangen vele malen groter. De passages hebben verschillende afmetingen. De grootste – de Voormeerpassage – is een tunnel voor dieren, fietsers en voetgangers. De Karnemelksloot krijgt een doorgetrokken oever onder de brug door, waardoor een zogenaamde natte ecologische verbinding ontstaat. Deze tunnel was de ontbrekende schakel in de recreatieve route Rondje Naardermeer.

Het Rondje Naardermeer draagt bij aan de ambitie van de provincie om meer veilige en recreatief aantrekkelijke verbindingen te maken voor wandelaars, fietsers én dieren.

Uitgelicht