2/3e Noord-Hollanders vindt verkiezingen Provinciale Staten belangrijk

(13 februari 2019)

Noord-Hollanders kunnen op 20 maart stemmen voor Provinciale Staten. 6 van de 10 geeft aan dat ook daadwerkelijk te gaan doen. Dat blijkt uit een onderzoek dat Epiphaneia in opdracht van de provincie heeft gedaan onder 1500 Noord-Hollanders.

2/3e van de deelnemers omschrijft de verkiezingen als belangrijk. 1 op de 10 Noord-Hollanders zegt niet te gaan stemmen. In 2015 stemde 47%. Toch geeft maar liefst 35% toe eigenlijk niet op de hoogte te zijn dat deze verkiezingen er aan komen. 4 van de 10 ondervraagden weten dat wel. De rest heeft er “vaag iets over gehoord”. In de Gooi en Vechtstreek is men met afstand het beste op de hoogte van de komende verkiezingen: 60% weet daar wanneer die zijn.

Noord-Hollanders op station

Twijfel

De meeste mensen die gaan stemmen twijfelen nog op welke partij zij gaan stemmen. In de meeste gevallen wordt getwijfeld tussen 2 partijen. 1 op de 3 Noord-Hollanders zegt al wel te weten op welke partij zij gaat stemmen. De landelijke politiek is voor de helft van de kiezers doorslaggevend in hun stemkeuze. Vooral Amsterdammers lijken daar gevoelig voor. Hiertegenover staat dat 27% van de respondenten zich bij hun stemkeuze vooral laat leiden door de provinciale politiek. 

Verkeer en vervoer belangrijkst

Onderwerpen die kiezers belangrijk vinden bij hun keuze voor een bepaalde partij, zijn:
-             Verkeer en vervoer (51%)
-             Duurzaamheid en milieu (46%)
-             Ruimtelijke ontwikkeling, water en bodem (44%)
 
Verkeer en vervoer speelt vooral buiten Amsterdam en de Gooi en Vechtstreek. Economie en werk weegt zwaar mee in West-Friesland, terwijl natuur met name belangrijk wordt gevonden in Zaanstreek-Waterland.

Behoefte aan informatie over provincie

In het onderzoek is ook gevraagd of inwoners behoefte hebben aan meer informatie over de provincie. Het aantal respondenten dat aangeeft voldoende te weten over het werk van de provincie (44%) en het aantal respondenten dat meer zou willen weten, houdt elkaar behoorlijk in evenwicht (42%). Nog eens 14% antwoordt ‘weet niet’. Dit wijst op een aanzienlijke informatiebehoefte over de werkzaamheden van de provincie.

Download hier het onderzoeksrapport (pdf, 446kB).