Nieuwe aanwinsten Noord-Hollands werelderfgoed

(25 februari 2019)

Vanaf 1 maart 2019 loopt over de Liniebrug bij Nigtevecht een nieuw Lange Afstand Wandelpad (LAW), het Waterliniepad.

Het Waterliniepad is een wandelroute die het UNESCO werelderfgoed Stelling van Amsterdam en het toekomstig werelderfgoed Nieuwe Hollandse Waterlinie verbindt. Het pad is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de provincie Noord-Holland en de pacten van Ruigenhoek en Loevestein. De Liniebrug bij Nigtevecht is september 2018 geopend.

Wandelaars
Wandelaars bij fort Asperen - foto Ad Snelderwaard

1 groot werelderfgoed

De provincie Noord-Holland is verantwoordelijk voor het UNESCO Werelderfgoed Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie op Noord-Hollands grondgebied. Als UNESCO in 2020 besluit de Nieuwe Hollandse Waterlinie hieraan toe te voegen, ontstaat 1 groot werelderfgoed van Edam tot aan Dordrecht. Het Waterliniepad is een eerste uiting van samenwerking tussen beide linies en daarmee tussen 4 provincies, Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant.

Water als bondgenoot

Ontdek met de Waterliniepadgids in de hand, het 350 km lange waterlinielandschap met forten, bunkers, sluizen en kanalen. Deze vertellen gezamenlijk het verhaal over water als bondgenoot.

Exhibit

Tijdens de fiets- en wandelbeurs op 1 maart 2019 presenteert Leontien van Moorsel om 15.00 uur de nieuwste aanwinst van de stichting Werelderfgoed Nederland. Een exhibit, mogelijk gemaakt door een schenking van de BankGiroLoterij en Zabawas.

De exhibit is straks bij alle locaties in de bezoekerscentra te bewonderen. De bijzondere verhalen van het UNESCO werelderfgoed, worden via deze exhibit in een film op levendige wijze verbeeld.

Bekijk voor meer informatie het nieuwsbericht Leontien van Moorsel onthult exhibit

Exhibit

4 van de 10 werelderfgoederen in Nederland liggen in Noord-Holland

In de provincie Noord-Holland liggen maar liefst 4 van de 10 werelderfgoederen van het Koninkrijk der Nederlanden: De Waddenzee, Droogmakerij de Beemster, De Amsterdamse Grachtengordel en de Stelling van Amsterdam.

Voor de Waddenzee en de Stelling van Amsterdam is de provincie Noord-Holland mede verantwoordelijk. De 10 werelderfgoederen in Nederland zijn verenigd in de Stichting Werelderfgoed Nederland.

 

Uitgelicht