Leerlingen bedenken ontwerp fietstunnel N512

(04 juli 2019)

Ongeveer 60 scholieren presenteerden woensdag 3 juli tijdens de finale van de scholierenbattle hun ontwerp van de fietstunnel over de N512 bij Egmond aan den Hoef.

Het ontwerp van Noortje, Leticia en Lynn maakte de meeste indruk. De 3 winnaars hadden goed nagedacht over de veiligheid in de tunnel en hadden tussen beide rijrichtingen een aquarium met recyclebare nepvissen en bloemen gebouwd. Zo kreeg de tunnel een vrolijk en kleurrijk gevoel.

maquette winnend groepje

Duurzame bouw

Alle leerlingen werkten een maand lang aan hun ontwerp van de fietstunnel. Hierbij moesten ze rekening houden met eisen voor veiligheid van de weggebruikers en met een duurzame bouw van de tunnel. Het project werd afgetrapt met een techniekles van Gert van der Gaag, projectleider en opdrachtgever van de provincie Noord-Holland. Vervolgens gingen de leerlingen in groepjes met de fietstunnel aan de slag.

Winnaars Noortje, Leticia en Lynn

Maquette

Voor de finale op middelbare school PCC Bergen maakten de groepjes leerlingen een maquette en presenteerden zij hun eindopdracht aan juryleden Tessa Dekker en Gert van der Gaag van de provincie en de schooldirecteur Kees Koning. De jury koos uit 16 ontwerpen de 2 beste per klas. Deze 6 eindopdrachten werden in de aula gepresenteerd aan alle klassen, waarna de jury een 1e en een 2e prijswinnaar koos. Schooldirecteur en jurylid Kees Koning is enthousiast over de opdracht: “Ik wil dit soort praktische opdrachten vanuit organisaties veel vaker gaan doen. Kinderen leren meer van de wereld om hun heen dan alleen uit boeken.”

Het aanmelden van scholen voor de scholierenbattle kan via: baasvannoordholland@noord-holland.nl