Amfibieschermen Anna's Hoeve verplaatst

(04 maart 2019)

De provincie Noord-Holland heeft in wandelbos Anna's Hoeve diverse amfibieschermen hersteld en verplaatst. Meerdere schermen zijn de afgelopen maanden vernield door vandalen.

Amfibieschermen Anna's Hoeve verplaatst vanwege vandalisme

De amfibieschermen zijn in 2018 geplaatst om te voorkomen dat dieren als de kamsalamander en ringslang na hun winterslaap van veilig gebied naar toekomstig werkgebied lopen. De schermen zijn gemaakt van zwarte folie of kunststof en ongeveer 30 centimeter hoog. Ze volgen de meest logische route van de dieren: ze staan vooral in de bermen, maar kruisen hier en daar ook de paden. De schermen zijn hoog genoeg om amfibieën en reptielen tegen te houden en laag genoeg voor wandelaars om overheen te stappen.

Vluchtheuvels

De enkele ringslang of kamsalamander die tóch nog in onveilig gebied verblijft, kan via speciaal daarvoor aangebrachte vluchtheuveltjes het toekomstig werkgebied verlaten. Dat geldt ook voor dieren die (instinctief) op zoek gaan naar de oude poel. De provincie heeft daar een extra voorziening geplaatst om ook deze dieren naar veilig gebied te leiden.