Bekendmaking uitslagen scholierenverkiezingen op provinciehuis Haarlem

(14 maart 2019)

Duizenden basisschoolleerlingen, middelbare scholieren en mbo-studenten brengen in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart al hun stem uit.

Update 18 maart 2019

De bekendmaking van de uitslag in Haarlem gaat niet door in verband met de gebeurtenissen in Utrecht van vandaag. De uitslagen worden wel bekendgemaakt, onder meer op deze website.

Provinciale statenverkiezingen

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk opent deze speciale schaduwverkiezingen. De presentatie ligt in handen van Pepijn Gunneweg, acteur en presentator van onder andere de BZTshow op NPO3 en Foute Vrienden op RTL5. Eddy Habben Jansen, directeur ProDemos, maakt de uitslag van de verkiezingen bekend.

Voorafgaand aan de bekendmaking gaan scholieren uit het basis- en voortgezet onderwijs in gesprek met de jongste kandidaat-Statenleden uit de provincie Noord-Holland tijdens een interactieve talkshow. Tijdens de talkshow Statige Zaken worden aanwezige kandidaat-Statenleden gevraagd naar hun mening over een aantal stellingen. De aanwezige leerlingen geven ook hun mening, daarnaast mogen zij vragen stellen aan de kandidaat-Statenleden.

Scholierenverkiezingen

In verkiezingstijd organiseert ProDemos schaduwverkiezingen onder scholieren in het voortgezet onderwijs en mbo: de Scholierenverkiezingen. De leerlingen stemmen op school tussen woensdag 13 maart en dinsdag 19 maart. De Scholierenverkiezingen blijken de afgelopen jaren een verrassend goede voorspellende waarde te hebben voor de uitslag van de echte verkiezingen een dag later.