Leer meer over de bronstijd in West-Friesland

(28 maart 2019)

Meer weten over de opgravingen bij de N23 Westfrisiaweg? Kom dan naar de lezing die Rob van Eerden, beleidsadviseur archeologie van de provincie Noord-Holland, geeft op donderdag 4 april in Huis van Hilde in Castricum. De lezing is van 20:00 tot 22:00 uur.

Rob van Eerden vertelt meer over de archeologische vondsten bij de N23 Westfrisiaweg

Van Eerden vertelt over het archeologisch onderzoek bij de N23 Westfrisiaweg vanuit een internationaal perspectief. De grootschalige opgravingen kunnen namelijk gezien worden als exemplarisch voor de grote bewegingen van mensen, statusgoederen en ideeën in de bronstijd. Nieuwe wetenschappelijke technieken, zoals DNA-onderzoek en analyse van talen, maken duidelijk dat vondsten en structuren in de West-Friese bodem niet alleen als lokale aangelegenheden moeten worden bekeken, maar waarschijnlijk belangrijke ontwikkelingen in geheel Noordwest-Europa illustreren.

Tentoonstelling ´Liefs van Julia´

Huis van Hilde in Castricum presenteert met de tentoonstelling ´Liefs van Julia´ ook de resultaten van de opgraving. Het was de grootste opgraving in Noord-Holland ooit, in voorbereiding op de werkzaamheden aan de N23 (2013-2017). De nieuwe tentoonstelling is vanaf 19 april open voor publiek. Er zijn spectaculaire vondsten te zien, waaronder de bronsschat van Medemblik. Ook kunnen bezoekers Julia ontmoeten, het gezicht van dit meisje uit de bronstijd is met forensische technieken weer tot leven geroepen. Met de spectaculaire virtual reality-tour nemen mensen tot slot letterlijk een kijkje in de Bronstijd.

Reserveren

Reserveren kan via de website van Oer-IJ. Ook kunnen kaartjes worden gekocht op de avond van de lezing aan de kassa bij Huis van Hilde. Voor meer informatie, bel 06 - 14 45 15 64. Kaarten kosten € 10, inclusief koffie. Vrienden van het Oer-IJ krijgen 10% korting.