BAM start boren en sonderen Hilversum

(31 mei 2019)

In de week van maandag 3 juni voert aannemer BAM diverse sonderingen en boringen uit in Hilversum. In het gebied rond de Oosterengweg gaat het om zo’n 10 boringen. Op 3 plekken zijn bescheiden verkeersmaatregelen nodig om het werk veilig uit te kunnen voeren. De meeste boringen nemen 2 uur in beslag.

Op het trottoir bij de KwikFit komt een sondeerwagen te staan en wordt het voetpad versmald van ruim 5 meter breed naar circa 2 meter breed. De boring in de middenberm van de Oosterengweg (ter hoogte van de huisnummer 180-184) duurt een dag en wordt uitgevoerd met een kraantje. Om voldoende werkruimte te maken, wordt een kleine strook rijbaan afgezet met kegels. Bij sonderingen op de Van Linschotenlaan - voorbij de parkeerplaats van het Tergooi - staan projectmedewerkers deels op de weg. De verkeersmaatregelen daar worden afgestemd op de drukte ter plaatse. 

Man zet pionnen neer om wegdeel af te sluiten

Sonderingen

Sonderingen zijn boringen die worden uitgevoerd om meer te weten te komen over de stabiliteit van de ondergrond. Die informatie is nodig om de juiste bouwmethodiek te bepalen. Een vrachtwagen met speciale meetapparatuur wordt op een locatie geplaatst. Vervolgens gaat een buis van zo’n 3 cm doorsnede de grond in waarbij de weerstand wordt gemeten. In het gebied rondom de Oosterengweg gaat het om het voorbereiden van de bouw van de busbaan en de spoorwegonderdoorgang ter hoogte van het bestaande spoor.