Gedeputeerden onthullen UNESCO-icoon op Fort bij Abcoude

(13 mei 2019)

Gedeputeerden Joke Geldhof (provincie Noord-Holland) en Mariëtte Pennarts-Pouw (provincie Utrecht) onthulden op 9 mei 2019 samen het UNESCO-icoon op de fortgracht van fort bij Abcoude. Het icoon is een herkenningspunt in de vorm van het UNESCO-logo. Fort bij Abcoude is één van de weinige forten dat behoort tot de Stelling van Amsterdam maar in de provincie Utrecht ligt.

Om bewoners, voorbijgangers en bezoekers bewuster te maken van de unieke waarde van het Werelderfgoed Stelling van Amsterdam onthulden beiden het UNESCO-icoon op de fortgracht. Dit is ook de start van een tournee, waarbij het icoon elk jaar op een ander fort van Natuurmonumenten, behorend tot de Stelling van Amsterdam, te zien zal zijn.

Foto icoon

Natuurmonumenten vindt het belangrijk om de waterlinie(s) duurzaam voor de toekomst te behouden én voor het publiek toegankelijk en zichtbaar te maken. Omdat de meeste forten van oudsher goed verborgen liggen, is voor de zichtbaarheid in samenwerking met de provincie Noord-Holland een echte blikvanger gemaakt.

De provincie Noord-Holland werkt als siteholder aan het behoud van het UNESCO Werelderfgoed Stelling van Amsterdam. Dat doet zij samen met de provincie Utrecht, gemeenten, natuurbeherende organisaties en waterschappen, eigenaren en beheerders van de Stelling. Belangrijk, omdat de werelderfgoedstatus de internationale betekenis van dit unieke Nederlandse erfgoed en de landschappelijke kwaliteit bevestigt.

Juist nu omdat het werelderfgoed onder spanning staat door ontwikkelingen op het gebied van woningbouw, maar ook door aanleg en beheer van wegen. Het beschermt een uniek gebied in een druk deel van Nederland en verzekert dat ook toekomstige generaties kunnen genieten van groen, rust en cultuurhistorie rond de randstad. Het biedt economische en maatschappelijke kansen en mogelijkheden voor duurzaam gebruik van het erfgoed. Dit trekt meer nationale en internationale bezoekers en vergroot de beleving.