Open dag weg- & Waterhuis De Langebalk op 25 mei 2019

(13 mei 2019)

Het nieuwe steunpunt en de bediencentrale Weg & Waterhuis de Langebalk aan de Galileistraat 77 in Heerhugowaard opent zaterdag 25 mei 2019 haar deuren voor het publiek. Vanuit dit gebouw werken de weg- en waterinspecteurs, gladheidbestrijders en brugbedienaren samen op 1 locatie.

Veilig bedienen op afstand

Tijdens de open dag kunnen bezoekers zien hoe vanuit Heerhugowaard op een veilige manier bruggen en sluizen in Noord-Holland worden bediend. Veiligheid was een belangrijk uitgangspunt bij de bouw en ontwikkeling van de bediencentrale. Om het vrachtvervoer over water te stimuleren is bediening van bruggen en sluizen 24 uur per dag nodig. Om dat mogelijk te maken is centrale bediening een voorwaarde. De provincie heeft de ambitie om in de toekomst 80 bruggen en sluizen centraal vanuit Heerhugowaard te bedienen. 

Weginspecteurs en gladheidsbestrijding

Tijdens de open dag is ook te zien welk werk de weg- en waterinspecteurs verrichten en wordt uitgelegd hoe het proces van de gladheidbestrijding eruit ziet.

Duurzaam gebouw

Naast uitleg over de werkzaamheden, kunnen bezoekers een rondleiding door het zeer duurzame gebouw krijgen. Bij de bouw is gebruik gemaakt van materialen die later hergebruikt kunnen worden. Via zonnepanelen op het dak wekt het gebouw zelf energie op die nodig is voor bijvoorbeeld verwarming, warm water en ventilatie. Het gebouw is ‘all-electric’ en heeft geen gasaansluiting. Daarnaast is het afval en puin van het oude gebouw hergebruikt in de korven die op het terrein een afscheiding vormen.

De open dag is op zaterdag 25 mei van 11.00 tot 15.00 uur aan de Galileistraat 77 te Heerhugowaard. U bent van harte welkom!