“Vrede zonder verzoening vraagt om volgend conflict”

(09 mei 2019)

“Willem Arondéus begreep dat je moet blijven nadenken, moet blijven open staan voor anderen. Niet nadenken en niets doen is geen optie.” Deze woorden sprak Peter van Uhm, voormalig commandant der Strijdkrachten, op 8 mei 2019 in de Grote of St Bavo kerk in Haarlem tijdens de Willem Arondéuslezing.

Peter van Uhm geeft Willem Arondeuslezing

In zijn lezing zei Van Uhm dat vrijheid, veiligheid en vrede geen vanzelfsprekendheden zijn. Vergeving is volgens hem van groot belang om tot vrede te komen en vrede te bewaren, hoewel dat vaak moeilijk is. “Vrede zonder verzoening heeft de kiem voor een volgend conflict al in zich.” De mensheid verwart vergeven nog weleens met vergeten, maar Van Uhm benadrukte dat vergeten juist niet de bedoeling is. “Ik heb de toekomst van hele bevolkingsgroepen, van hele volkeren, kapot zien gaan omdat wij niet leerden of weer dezelfde fout maakten.”

De aanwezigen waren onder de indruk: “Mooi hoe Peter van Uhm met zijn persoonlijke verhalen het publiek wist te raken.” Ook werd zijn lezing vergeleken met een moderne preek: “Van Uhm liet me heel erg nadenken, net als vroeger in de kerk.” Van Uhm had zich ter voorbereiding op de lezing ingelezen in het leven van Willem Arondéus: “Hij was een bijzonder mens met een indrukwekkend leven waar wij - waar ik - nog veel van kan leren.”

Na de lezing namen gedeputeerde Joke Geldhof en voormalig Statenlid Aukelien Jellema een portret van Willem Arondéus in ontvangst. Dit schilderij was een cadeau van de stichting Roze in Verzet een werd overhandigd door de maker, de Amsterdamse schilder Herman Morssink.

Joke Geldhof en Aukelien Jellema nemen portret Arondeus in ontvangst

De Willem Arondéuslezing wordt sinds 2005 ieder jaar gehouden ter nagedachtenis aan kunstenaar en verzetsstrijder Willem Arondéus. Al op jonge leeftijd kwam hij openlijk uit voor zijn homoseksuele geaardheid, iets wat aan het begin van de 20ste eeuw niet gebruikelijk was. Gedurende de Tweede Wereldoorlog speelde hij ook een belangrijke rol in het kunstenaarsverzet.

Bekijk het fotoalbum van de Willem Arondéuslezing 2019 of bekijk de hele lezing op YouTube.