Beter bereikbaar met HOV Schiphol-Oost Fokkerweg

(29 november 2019)

De busbaan bij de Fokkerweg op Schiphol-Oost wordt afgebouwd. Daarmee wordt de bereikbaarheid van het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) op Schiphol-Oost verder verbeterd.

Dat is vrijdag 29 november 2019 afgesproken bij de ondertekening van de nieuwe samenwerkingsovereenkomst HOV Fokkerweg, getekend door de provincie Noord-Holland, Schiphol, Vervoerregio Amsterdam en gemeente Haarlemmermeer.

Betere bereikbaarheid

In 2018 is het project HOV Schiphol-Oost deels opgeleverd, waardoor lijn 180 grotendeels over de geplande route rijdt. De busbaan op Schiphol-Oost vormt een belangrijke schakel in de Ringlijn van Schiphol. De busbaan is onderdeel van meerdere HOV-verbindingen en zorgt daarmee voor een betere bereikbaarheid voor reizigers en werknemers op en rond Schiphol. 

Werkzaamheden HOV Fokkerweg

Met HOV Fokkerweg wordt de reeds gebouwde fly-over geschikt gemaakt voor gebruik in twee richtingen. Ook komt er een tweede bushalte ter hoogte van de Southern Crossstraat en komt er tussen de fly-over en de Southern Crossstraat een vrijliggende busbaan langs de Fokkerweg. Het fietspad langs het traject wordt heringericht. 

Kaart van huidige situatie HOV Schiphol-Oost
Klik hier (PDF, 318 KB) voor een grotere weergave van de huidige situatie. HOV Fokkerweg zorgt ervoor dat de bus zowel in zuidelijke als noordelijke richting de rode lijn gaat volgen. Ook komt er tweede halte bij Southern Crossstraat. 

Ondertekening bestuurders

Bestuurders André van den Berg (Schiphol), Marja Ruigrok (Vervoerregio Amsterdam & gemeente Haarlemmermeer) en Adnan Tekin (provincie Noord-Holland) ondertekenden vrijdag de SOK HOV Fokkerweg. Hiermee wordt de provincie verantwoordelijk voor de aanbesteding en aanleg van het project HOV Fokkerweg. Naar verwachting is het project medio 2023 gereed. 

Bestuurders ondertekenen de SOK HOV Fokkerweg
V.l.n.r.: André van den Berg, Marja Ruigrok en Adnan Tekin tekenen de samenwerkingsovereenkomst HOV Fokkerweg

Uitgelicht