Brug Vrouwenverdriet (N246) als vierde brug aangesloten op bediencentrale Heerhugowaard

(20 november 2019)

De provincie Noord-Holland werkt op dit moment tot en met 26 november aan de aansluiting van de brug Vrouwenverdriet in Westzaan (N246) op de bediencentrale Weg & Waterhuis De Langebalk in Heerhugowaard. Vrouwenverdriet is de vierde brug die bediend gaat worden vanaf Heerhugowaard.

Werkzaamheden

De omgeving merkt weinig van de werkzaamheden omdat deze voornamelijk in de kelder plaatsvinden. Het gaat bijvoorbeeld om het vervangen van de huidige besturingskast zodat de brug kan worden aangesloten op de bediencentrale. Daarnaast worden er buiten nieuwe slagbomen geplaatst, een intercom, nieuwe meteoapparatuur en camera’s zodat de aansluiting voldoet aan alle veiligheidseisen die er worden gesteld voor het bedienen op afstand.

Hinder

Omdat de brug Vrouwenverdriet in de winter veel minder wordt bediend voor de scheepvaart, is gekozen om het wegverkeer zo min mogelijk te hinderen. Tijdens de werkzaamheden wordt de brug 14 dagen niet bediend voor het voornamelijk recreatieve vaarwegverkeer. Het wegverkeer kan tijdens de werkzaamheden over de brug rijden maar kan wel een beperkte hinder verwachten.

Planning

In de eerste helft van volgend jaar sluit de provincie Noord-Holland nog 7 bruggen aan. Zo volgen de Alkmaarsebrug bij Middenmeer, de Kogerpolderbrug bij West-Graftdijk, en de Waardbrug bij Kolhorn. Vanaf maart sluiten we de Vlotbrug ’t Zand, de Elsbroekerbrug, de Schalkwijkerbrug en de Burgervlotbrug aan.

Veiligheid

De provincie Noord-Holland wil het vervoer over water stimuleren. Dit leidt tot een betere doorstroming van zowel de scheepvaart als het verkeer op de weg. Daarom start de provincie met de centrale bediening van bruggen en sluizen.

In komende jaren worden gefaseerd de bruggen en sluizen in Noord-Holland gekoppeld aan de bediencentrale. Veiligheid is daarbij het belangrijkste uitgangspunt. Alle bruggen voldoen aan strikte veiligheidseisen en de bedienaren volgen uitgebreide opleidingen. Daarnaast is de moderne bediencentrale zo ingericht dat het bedienproces onder alle omstandigheden veilig verloopt.

Uitgelicht