Innovatiefonds ondersteunt duurzame plantvoeding met micro-algen

(07 november 2019)

De Amsterdamse startup Algae Innovations Netherlands B.V. (AIN) heeft een converteerbare lening van € 300.000 ontvangen van het Innovatiefonds Noord-Holland. Door deze lening kan AIN nieuwe, op algen gebaseerde, natuurlijke plantenvoeding gebruiken in de teelt van voedings- en siergewassen.

Micro-algen bevorderen plantgroei

In samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (Swammerdam Institute for Life Sciences) ontwikkelde AIN een unieke toepassing waarbij specifieke micro-algen (AquaPhyto) worden gebruikt als plantenvoeding. Dit heeft geleid tot een gezamenlijke patentaanvraag. Bij het toedienen van de algen aan planten komt een breed spectrum aan nuttige stoffen vrij die de bio-activiteit tussen plant, bodem en omgeving stimuleert. Dit bevordert de groei van de planten en de plantweerbaarheid op natuurlijke wijze.

CEO Ad van Vugt: “Het gebruik van AquaPhyto als plantenvoeding voor consumptie- en siergewassen heeft een positief effect op de groei van planten en de plantweerbaarheid. In de praktijk zijn al veelbelovende resultaten behaald in samenwerking met een consortium van professionele telers, waaronder een wereldspeler in de sierteelt van bromelia’s en vleesetende planten.”

Wouter Keij, directeur Innovatiefonds Noord-Holland: “Met de nieuwe oplossing van Algae Innovations Netherlands wordt een belangrijke stap gezet richting natuurlijke voedingsstoffen voor met name voedingsgewassen. Het bedrijf heeft contacten met afnemers in de keten en gaat de voedingsstof onder praktijkomstandigheden testen. Het is uitermate positief dat ook private investeerders in deze financieringsronde een bijdrage leveren.”

Over het Innovatiefonds Noord-Holland

Het Innovatiefonds Noord-Holland is een initiatief van de provincie Noord-Holland, de Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool van Amsterdam, Amsterdam UMC en Sanquin, met steun door de Europese Unie via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Het fonds ondersteunt ondernemers in de provincie met financiering van innovatie in de fase van proof-of-concept.