‘Mijn moeder had dit prachtig gevonden!’

(15 november 2019)

Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, presenteerde vandaag de eerste foto voor het project ‘Noord-Holland in de Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s’. Hij koos voor een foto met daarop 2 bekende vrouwelijke verzetsstrijders: Truus en Freddie Oversteegen.

Truus en Freddie behoorden tot dezelfde verzetsgroep als Hannie Schaft in Haarlem. De foto is kort na de bevrijding genomen, vermoedelijk in Haarlem of IJmuiden. Naast de zussen staan 2 mannen van de Binnenlandse Strijdkrachten. De foto komt uit de collectie van het Verzetsmuseum Amsterdam.

Je ziet 2 anonieme mannen van de Binnenlandse Strijdkrachten en de 2 bekende vrouwelijke verzetsstrijders Truus en Freddie Oversteegen, behorend tot dezelfde verzetsgroep als Hannie Schaft in Haarlem. Bron foto:
Links met het witte shirt Truus Oversteegen, rechts met het zwarte shirt Freddie Oversteegen.

Trots

Samen met Hannie Schaft voerden de zussen Oversteegen verschillende sabotageacties en liquidaties uit. Remi Dekker, zoon van Freddie: “Mijn moeder was erg trots op deze foto, ze staat er stoer op en zo wilde ze graag herinnerd worden. Een aantal jaar geleden heeft ze een nieuwe foto laten maken met dezelfde pose. Die twee foto’s stonden naast elkaar bij haar op de kast. Dus het is mooi dat uitgerekend deze foto is gekozen.”

Het verhaal bij deze foto kent Dekker niet. “Mijn moeder vond het moeilijk om over de oorlog te praten. Verhalen vertelde ze bijna nooit.” Maar hij weet wel dat zijn moeder nog heel jong was toen ze het verzet inging. “Ze was 14 toen ze begon met het rondbrengen van krantjes. Omdat ze nog zo jong was, viel ze minder op. Ze had ook 2 vlechtjes. Maar op haar 15e heeft ze voor het eerst geschoten, dat heeft natuurlijk een enorme impact. De oorlog heeft voor haar eigenlijk 80 jaar geduurd.”

Glimlach

Op de foto glimlachen de zusjes Oversteegen. Katinka Kenter-Menger, dochter van Truus: “Maar je ziet dat mijn moeder verlegen lacht, niet uitbundig. Dat schreef ze ook in haar boek. Ze wilde meedelen in de vreugde, maar het voelde van binnen alsof een familielid er niet meer was.” 3 weken voor de bevrijding werd vriendin Hannie Schaft gefusilleerd in de duinen bij Overveen.

Bijzonder is dat Truus en Freddie op de foto met wapens te zien zijn. Dat geeft de foto een extra lading. Slechts een heel klein deel van het Nederlandse verzet was gewapend verzet. En binnen die groep gewapende verzetsstrijders vormden vrouwen een zeer kleine minderheid. Kenter-Menger: “Deze foto is veelomvattend. Hij vertelt echt een verhaal over het verzet. Ik hoop dat er nog veel meer materiaal boven water komt. Dus bij deze een oproep: stuur alles op! Mijn moeder had dit een prachtig project gevonden. Ze vond het belangrijk jongeren te vertellen over de oorlog. Dat ze moeten vechten voor een vreedzame wereld.”

Stuur uw foto’s in

Het doel van het project ‘Noord-Holland in de Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s’ is om de Tweede Wereldoorlog in beeld te brengen in 5 thema’s:

  • Militaire strijd en bevrijding
  • Vervolging en uitsluiting van Joden, Sinti en anders denkenden
  • Duitse aanwezigheid
  • Verzet en repressie
  • Dagelijks leven

Foto’s insturen tot en met 15 december

Heeft u nog foto’s uit de Tweede Wereldoorlog of de periode direct daarna? Iedereen kan tot 15 december 2019 (23.59 uur) foto’s inleveren, via dit formulier.

U kunt uw foto's ook inleveren op vrijdag 13 december tussen 9.00 en 13.00 uur in het Noord-Hollands Archief, Jansstraat 40 in Haarlem.

Foto’s inzenden kan ook via de website ‘In 100 foto’s’.