Provinciehuis kleurt oranje op 25 november

(22 november 2019)

De provincie geeft op maandag 25 november aandacht aan de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. Dat is het startsein voor de campagne Orange the World, die duurt tot de internationale dag van de rechten van de mens op 10 december.

Een vooraanzicht van de tuinkant van het provinciehuis in Haarlem

Oranje staat voor de dageraad, voor een zonnige toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. Daarom kleurt ook het provinciehuis in Haarlem die avond vanaf 19:15 uur oranje.

Geweld

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk zal samen met de aanwezigen stilstaan bij de vrouwen en meisjes die wereldwijd te maken krijgen met geweld. Dat geldt ook voor Nederland. Uit cijfers blijkt dat in ons land 45% van alle vrouwen ooit in haar leven fysiek en/of seksueel geweld heeft meegemaakt. 1 op de 10 vrouwen is ooit verkracht en 1 op de 5 vrouwen mishandeld door een (ex-)partner.

Initiatief

Op initiatief van D66-Statenlid Emre Kanik doet ook de provincie Noord-Holland mee aan Orange the World. De Verenigde Naties (UN Women) ondersteunen deze campagne. De Secretaris-Generaal van de VN roept op tot acties om het bewustzijn over geweld tegen vrouwen te vergroten en ook dit zinloze geweld uit te bannen.