Subsidie voor nog beter zwemwater in Noord-Holland

(14 november 2019)

Het is nog geen zwemweer. Toch beginnen binnenkort de voorbereidingen voor het zwemseizoen. Beheerders van buitenzwemwater kunnen namelijk subsidie aanvragen om de kwaliteit van het water te verbeteren.

Zwemwater

De waterkwaliteitsklasse ‘goed’ of ‘uitstekend’ voor alle zwemplekken in Noord-Holland, dat is het streven van de provincie. Beheerders van zwemlocaties kunnen met de subsidie problemen aanpakken zoals terugkerende blauwalg of bepaalde bacteriën. De oorzaken hiervan lopen uiteen: ganzenpoep, vervuiling door recreanten of teveel voedingsstoffen in het water.

€ 250.000 voor goed buitenzwemwater

De maatregelen die beheerders hiervoor kunnen nemen zijn bijvoorbeeld: doorspoelen met schoon water, de locatie schoonmaken en voorlichting geven aan recreanten. De provincie heeft de subsidie in 2018 en in 2019 ook verstrekt. Bij zwemplekken zoals het Twiske en de Oudekerkerplas is daarmee de waterkwaliteit verbeterd. Voor het zwemseizoen 2020 stelt de provincie weer € 250.000,- subsidie beschikbaar, voor nog beter zwemwater.

151 buitenzwemlocaties in Noord-Holland

Veel mensen zwemmen graag in natuurwater. Noord-Holland heeft daarvoor 151 buitenzwemlocaties aangewezen. De provincie laat hier regelmatig de kwaliteit en de veiligheid van het water controleren. Meer informatie over deze locaties en de kwaliteit van zwemwater is te vinden op de website Zwemwater.nl of in de zwemwater-app.

Meer informatie

Beheerders van zwemwaterlocaties vinden meer informatie op de pagina Subsidies of via het Servicepunt Provincie Noord-Holland, tel: 0800 0200 600, e-mail servicepunt@noord-holland.nl.