De oudste vindplaats van honing in Nederland

(10 oktober 2019)

Een Romeinse wachttoren uit de 1e eeuw na Christus en de oudste vindplaats van honing in Nederland. Daarover en meer is te lezen in ‘De archeologische kroniek 2018’. De provincie Noord-Holland brengt elk jaar een editie uit over archeologische onderzoeken en vondsten van het afgelopen jaar. De nieuwste uitgave staat weer vol wetenswaardigheden over opgravingen en ontdekkingen in de hele provincie.

Fragment van inheems aardewerk uit de Late IJzertijd
(Foto: Vondst in Heiloo tijdens de werkzaamheden van de nieuwe woonwijk Zuiderloo. Fragment van inheems aardewerk uit de Late IJzertijd, versierd met kamstreken. Copyright: Hollandia archeologen)

Bijzonder was het resultaat van nieuwe onderzoeksmethoden op vondsten uit 1970 in Velsen-Waterland. Op één van de scherven van het aardewerk bleken honingresten te zitten uit de Midden-Bronstijd (1500-1300 voor Christus). Dit maakt het de oudste vindplaats van honing in Nederland. Ook is in Krommenie een unieke Romeinse wachttoren uit de eerste helft van de 1ste eeuw na Christus ontdekt. De Romeinse invloeden komen hiermee een stuk noordelijker dan tot nu toe bekend was. Alle onderzoeken zijn in de nieuwe kroniek per gemeente ingedeeld. Met diverse illustraties, kaartmateriaal en foto’s krijgt de lezer een goede indruk van ons boeiende erfgoed onder de grond.

Nationale Archeologiedagen

Voor geïnteresseerden in archeologie en geschiedenis is komend weekend volop te doen in het land. Van vrijdag 11 tot en met zondag 13 oktober vinden namelijk de Nationale Archeologiedagen plaats. Op diverse plekken in Noord-Holland kunnen bezoekers kennis maken met alles rondom archeologie. Zo kan het publiek in Oudeschild het verhaal achter de vondsten ontdekken en de archeologen spreken die ze gevonden hebben. In Santpoort-Zuid kunnen bezoekers eigen vondsten laten zien en beoordelen en vertellen archeologen in Amsterdam het verhaal van de gevonden scherven. Ook opent komend weekend de tentoonstelling ‘Op zoek naar ridders en kastelen’ in het archeologisch centrum Huis van Hilde in Castricum. Topstukken van vier verdwenen kastelen uit de buurt van Alkmaar en Heemskerk zijn hier te bewonderen, waaronder een nooit eerder getoonde bronzen signaalhoorn van kasteel de Nieuwburg uit Alkmaar, een zwaard uit Egmond en de sleutels van kasteel Oud Haerlem. Meer informatie staat op www.archeologiedagen.nl

Kroniek bekijken of bestellen

De nieuwe kroniek staat op de website van het archeologisch depot van Huis van Hilde. Liever een (gratis) exemplaar bestellen? Dat kan door een email te sturen naar archeologiedepot@noord-holland.nl.

Meer weten over de gehele archeologische collectie van de provincie Noord-Holland? Alle informatie staat op de website van het archeologisch depot. Iedereen kan hier de collectie en documentatie van de provincie raadplegen en beschrijvingen vinden van verrichte onderzoeken in Noord-Holland.