André Knol (Innomics) over GO!-NH: “Innoveren is combineren!”

(06 september 2019)

Wil jij de volgende stap zetten in circulair ondernemen? Je hebt nog tot en met 9 september om je aan te melden voor de GO!-NH Accelerator circulaire economie. In dit groeiversnellingsprogramma word je geholpen om jouw innovatieve idee verder uit te werken. André Knol van Innomics beantwoorde een aantal vragen over GO!-NH.

André Knol spreekt op een GO!-NH bijeenkomst voor een groep deelenemers

Wat is de motivatie dat de provincie Noord-Holland en Innomics samen werken in GO!-NH?

“Innovaties, of die nou van starters of bestaande bedrijven komen, zijn heel belangrijk voor de toekomst van onze economie in Noord-Holland en in Nederland en om met de maatschappelijke uitdagingen om te kunnen gaan. De provincie Noord-Holland en Innomics werken samen aan een versnellingsprogramma voor duurzame innovaties, genaamd: GO!-NH Accelerator. Het is waanzinnig mooi om te zien en te ervaren dat dit om ondernemers en innovaties gaat die impact willen en kunnen maken op de maatschappij. En dat wij hen helpen om die impact ook daadwerkelijk te kunnen laten maken.”

Wat wil je bereiken met GO!-NH?

“Enerzijds versnellen wij de ondernemers het MKB in de realisatie en het op de markt brengen van hun innovaties. In een programma van 3 maanden helpt GO!-NH de ondernemers van idee tot een bedrijf dat klaar is om met innovatieve oplossingen de markt te bestormen. Met trainingen, tools en professionele ondersteuning van experts uit de praktijk ontwikkelen de deelnemers hun innovatie en bedrijf. Hiermee maken de ondernemers in enkele maanden stappen die je normaal gesproken in een jaar worden gemaakt.

Anderzijds bouwen wij samen aan een rijk, gezond, volwassen en actief ecosysteem van duurzame innovaties. Door samenwerkingen, financiering, toegang tot talent en netwerk komen de innovaties eerder tot wasdom en op schaal.”

Wat heeft GO!-NH de Noord-Hollandse ondernemers tot nu toe gebracht?

“Inmiddels zijn in de afgelopen 2 jaar 3 edities van GO!-NH geweest, waarbij in totaal 40 ondernemers en innovaties zijn versneld. Veel ondernemers hebben ervaren dat GO!-NH een versneller is op veel aspecten. Niet alleen het bouwen van de innovatie en het bedrijf, maar juist ook de meerwaarde van het netwerk en de samenwerking met de provincie en de andere ruim 60 partners die verbonden zijn aan GO!-NH. Een groot aantal ondernemers heeft de innovatie succesvol op de markt gebracht en heeft inmiddels betalende klanten. Een aantal bedrijven heeft financiering opgehaald of is belangrijke samenwerkingen aangegaan.”

Wat is 1 fantastisch voorbeeld dat uit GO!NH is voortgekomen?

“Tijdens de GO!-NH Accelerator duurzame mobiliteit 2018 heeft Evanet een bushalte ontwikkeld als een soort Nano Hub, een logistiek knooppunt met de bushalte als centraal punt. De functies van het in- en uitstappen van mensen en goederen worden gecombineerd en verrijkt met een aantal extra diensten. Het is aantrekkelijk voor bewoners en reizigers, omdat zij meer regionale diensten krijgen in 1 centraal punt. Dit om te voorkomen dat alle witte, rode, oranje en gele busjes met pakketbezorging de hele dag in de straat staan. Juist dit team pik ik eruit als eerste uit omdat zij een heel groot conceptueel idee, supersnel met vele iteraties en prototypes concreet hebben weten te maken, met (regionale en lokale) overheden, partners, pilotlocaties, betalende klanten. Nu staan zij aan de vooravond van verdere opschaling in Nederland. Mick Walvisch en het team van Evanet zijn zeer ervaren ondernemers. Juist zij (en wij) maken optimaal gebruik (tijdens de 1e editie van GO!-NH duurzame mobiliteit 2018 en nu nog steeds als alumnus van GO!-NH) van elkaars netwerk en expertise. Een genot om mee samen te werken en impact te maken!”

Waarom moeten volgens jou de Noord-Hollandse landbouwbedrijven ook meedoen aan het versnellingsprogramma?

“De provincie Noord-Holland streeft ernaar dat in 2030 alle grondgebonden landbouw in de provincie bijdraagt aan behoud en versterken van biodiversiteit, bodemvruchtbaarheid en water op en rond het bedrijf. In de landbouw is veel innovatie mogelijk, maar ook noodzakelijk. Het huidige systeem van zoveel mogelijk produceren tegen zo laag mogelijke kosten, is niet langer houdbaar. Maar hoe breng je een dergelijke transitie op gang? Dat gebeurt altijd in de combinatie van (1) top-down faciliteren en organiseren, (2) bottom-up activeren en innoveren en (3) de randvoorwaarden creëren om dit dan ook echt gedaan te krijgen.

Dat is precies hetgeen we met GO!-NH en al onze partners voor gaan.

De landbouwbedrijven zijn ondernemers en het MKB die door innovatie deze transities proberen in te zetten. Hoe zorg je er voor dat je met de beoogde innovaties daadwerkelijk geld gaat verdienen. Dit proces gaan wij samen met de boeren en landbouwbedrijven aan.”

Denk je dat het Engelse taalgebruik (accelerator, GO!-NH, challenge) agrarische ondernemers aanspreekt om mee te doen aan GO!-NH?

“Niet persé. Dat is ook een beetje het dilemma. Engels is de taal van innovatie in Nederland. Business Models, Value Proposition, Growth Hacking et cetera. De werksessies met de ondernemers zullen veelal ook in het Engels worden gegeven (zeker ook wanneer er in Nederland gevestigde internationale ondernemers deelnemen aan GO!-NH). De begeleiding is overigens wel gewoon in het Nederlands. Een aantal bedrijven gaat uiteindelijk ook voor internationale opschaling. Dan kun je maar beter al goed zijn voorbereid, ook als agrarisch bedrijf. Het netwerk van partners en mentoren spreekt allemaal Nederlands (een uitzondering daargelaten); en juist dit netwerk is de kracht van GO!-NH.”

Wat wil je bereiken met Innomics, je eigen bedrijf?

“3 dingen:

  1. Ondernemers helpen met innovatie en maatschappelijke impact.
  2. Grote multinationals helpen met innovatie en transformatie van hun organisaties.
  3. Het bouwen van een rijk, gezond, volwassen en actief ecosysteem van innovatie.

We doen dit op een manier die herhaalbaar en schaalbaar is, waarbij zoveel en zo snel mogelijk kennis, netwerk en waarde wordt gecreëerd en gedeeld. Klinkt wellicht wat cryptisch… We gaan als relatief kleine organisatie voor het maximaliseren van impact!”

Waarvan raak jij geïnspireerd?

“Vernieuwende businessmodellen die impact hebben op de maatschappij en de mensen die dit mogelijk maken. Technologisch is (bijna) alles mogelijk; maar de visionairs, ondernemers en transitiemakers doet het! Deze ambities, passie, proces en energie houdt mij bezig (en wakker). Veel patronen en dynamiek zijn te herkennen in de velen ontwikkelingen in de economie en de maatschappij. Die verbanden probeer ik steeds weer te leggen.”

Hoe ziet jouw werkweek er uit?

“Over het algemeen een vrij lekker volle agenda. Momenteel natuurlijk erg druk met GO!-NH en de verschillende regionale en industrie Challenges: 9 september 2019 sluiten de aanmeldingen, dus nu in de laatste weken van het werven van nieuwe innovaties en ondernemers. Gelukkig doen wij dit met een sterk team van Innomics, dus niet al mijn tijd en aandacht gaat hier naar uit. Daarnaast hebben wij andere activiteiten in andere regio’s en domeinen (Energietransitie, AgriFood, Smart City, Health). Allemaal in het domein van innovatie en transformatie met impact op onze maatschappij, zowel nationaal en zo nu en dan ook internationaal. Ook help ik grote multinationals bij innovatie en transformatie. Veelal een bestuurder of executive team die ik begeleid bij de vraag hoe je het proces van innovatie organiseert. En momenteel schrijf ik een boek over bovenstaande onderwerpen (dat in de loop van dit jaar verschijnt). Superspannend allemaal!”

Wat is jouw motto?

“Innoveren is combineren!”

Uitgelicht